Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hijjab till marinens uniformer.

inifransett

Eftersom jag envist hävdar att förmågan att kriga inte är kopplad till etnicitet, religion eller sexuell läggning utan rent kopplad till individens personliga förutsättningar så tänkte jag skriva ett litet inlägg hur att hantera de kvinnor som söker sig till Marinen och bär religiös klädsel i form av hijjab.

Normalt när det gäller religiösa företeelser så är min erfarenhet att det bara är de icke-religiösa som får åtgärdspanik istället för att snacka med personen i fråga och på så sätt enkelt lösa vad det nu är. Så istället för att det skall skapas panik och någon likt polisen få idén att beställa en designad polis-hijjab för en massa pengar så kommer här ett förslag på hur att reglera hur att bära hijjab till olika sorters marina uniformer. När det gäller att lägga pengar på att ta in en designer för uniformer så tycker jag att det generellt är en utmärkt idé men då skall vi se över större delar av uniformssystemen än bara en huvudbonad(Uniform M/48 behöver definitivt ses över vad gäller form, storlekar och material)

Givetvis skall hänsyn tas inte bara tas till individens religion utan även till gällande uniformsreglemente och marina traditioner samt till verkanstålighet ombord och i fält, materialet får t.ex ej vara lättantändligt vid bärande ombord och i fält. Gällande bärande av uniformsmössa till hijjab så gäller mössa på. Fungerar det för kvinnorna i Somalilands kustbevakning så funkar det här.

För bärande av hijjab i marin verksamhet anser jag att följande skall gälla kopplat till de olika uniformssystemen:

M/90; mörkgrön alt svart hijjab, ej syntetmaterial.

SSD 93; mörkblå hijjab, ej syntetmaterial.

M48; mörkblå under tiden blått mösskapell bäres och vit under tiden vitt mösskapell bäres.

M87; som M48.

För övrigt så anser jag att marinens mössmärke för specialistofficerare till uniform M/48 och M/87 är ett hån mot hela marinens specialistofficerskår.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

2 kommentarer

 • Marinjär 10 mars 2017 20:55

  Utveckla gärna vad du menar gällande mössmärket för SO i marinen.

  • inifransett Marinjär 10 mars 2017 21:05

   För det första har en flottiljförvaltare samma mössmärke som en kadett och det borde rimligtvis vara lite skillnad.
   För det andraa tycker jag att uniformeringen skall spegla officersförordningen med ett mössmärke för YO och ett för RO.
   För det tredje är det ett rätt banalt mössmärke, kan göras om eller helt bytas ut mot det ordinarie för OF.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *