Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En orkan av värnpliktsnostalgi.

inifransett

Efter beslutet om återaktiverad värnplikt så väller sociala media över med värnpliktsnostalgiska farbröder i 50-70 årsåldern som ser tillbaka på lumpen som sin lyckligaste tid i livet. Att se fakta hur det systemet och Försvarsmakten på den tiden fungerande för att ha det som grund i en diskussion verkar inte ligga närmast till hands. För den som dock vill göra det rekommenderar jag Carl Björemans bok Var vi redo som avhandlar statusen i främst armén under 60,70 och 80-talen.

Om vi nu skall ha värnplikt så hoppas jag att dessa personer i första hand hamnar i armén som ju har haft rekryteringssvårigheter och inte i Marinen och FV. Anledningen till det är att jag är orolig för vår beredskapsförmåga med kvalitativa enheter om även M+FV tvingas återgå till vpl.

Utvecklingen i Ryssland går mot motsatt håll där man försöker ersätta värnpliktiga förband med anställda för att få ner insatstiderna och få större kvalitet och flexibilitet med sina förband och då menar jag att det är dumt av oss att gå för mycket åt andra hållet.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *