Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rekryteringssidorna, ett hinder för rekrytering.

inifransett

Att försvarsmakten har svårt att rekrytera det är ju ingen nyhet och orsakerna kan sägas vara flera, både sådana vi kan påverka och sådana vi inte kan påverka. Något som vi kan påverka och som jag personligen är en bov i dramat är det tämligen undermåliga informationsmaterial som finns på nätet och i broschyrer. Att rekryteringssidorna är bedrövliga har många före mig konstaterat men här händer ingenting när det gäller att förbättra dem.

Det jag främst vänder mig mot är dels att det totalt saknas information om hur den sökandes utveckling inom FM kommer att se ut och att man envisas med att klumpa ihop en del av utbildningslinjerna i funktioner och inte i stridskrafter. I och med att man hittar de tekniska utbildningarna i Marinen under Logistik och inte under Sjö så tappar vi nog intresserade redan där. Folk vill ha ett vapenslag som hemvist innan man börjar se sig som en del av en försvarsgrensgemensam funktion och det gäller både sjömän/soldater och officerare.

De yngre kollegor jag arbetar med har rätt många frågor om hur deras utveckling inom tjänstegrenen/Marinen och FM i allmänhet skulle kunna se ut och om det råder osäkerhet om utvecklingsmöjligheterna bland folk som redan jobbar här hur oklart är då inte läget för dem som är civila men kan tänka sig FM som ett alternativ.

När jag går in på FM hemsida så möts jag av en bild av ett fjäll och den är ju i sig fin men vill jag veta vad jag kan jobba med inom FM så måste jag leta mig runt. Redan här är det otydligt och det blir inte bättre när efter lite letande hittar en sida som verkar vara den rätta. Nästa steg är att öppna sidan som heter vägen in och då möts jag av en plottrig, svårläst och oattraktiv sida. Här skulle det varit bra med några enkla val av typen:

Marinen för dig som vill jobba på sjön och i skärgården.

Flygvapnet för dig som vill flyga eller jobba med flygrelaterad verksamhet.

Armén för dig som gillar att vara i skog och mark.

Hemvärnet för dig som vill försvara din hemort.

Från dessa skulle man sedan länkas vidare till alla de yrken och utbildningsvägar som finns inom respektive område. När det gäller de s.k operativa förbanden LedR, TrängR. FMTIS får man stoppa in dem där det är lämpligast t.ex armén eller FV för FMTIS.

Min erfarenhet är att dem som börjar jobba i FM väljer utifrån vilken arena de tycker passa dem och var arbetsplatsen finns. Att tro att en 20 -åring skulle känna ett enormt sug av att jobba med logistik eller ledning ter sig för mig tämligen främmande men däremot att man vill jobba i Amfibiekåren i Göteborg eller jobba hos Flottani Karlskrona är nog avsevärt mer realistiskt. Vilken tjänstegren/truppslag får till slut tror jag inte har lika stor betydelse som stridskraft och ort.

Att använda indelningen sjö, mark och luft är logisk men inte indelningen ledning, logistik och underrättelse/säkerhetstjänst. De senare indelningarna förutsätter mycket god insyn i Försvarsmakten vilket jag tvivlar på att de flesta vi vill rekrytera har så den indelningen tror jag är direkt kontraproduktiv och drabbar rekryteringen av b.la tekniker och sambandspersonal helt enkelt för att man får intrycket att alla de linjerna och jobben bara finns på en plats.

Beskrivningen av befattningarna är bra men här behöver HRC gå igenom alla texter och kontrollera att de är könsneutralt skriva och med ett språk som även attraherar kvinnor. Det finns en del svensk forskning på vilket språkbruk som gör platsannonser attraktiva för kvinnor och inte. Här borde Gendercentrat vara till god hjälp med sin kompetens.

Ytterligare en brist är den totala avsaknaden av vettiga flödesscheman där man ser hur ens karriär kan komma att se ut. Kust nu finns ingen bra information om hur den framtida karriären i FM ser ut. Detta är oerhört viktigt att det finns och kopplat till detta måste utbildningsgången för OF klarläggas så att de som funderar på att gå den vägen direkt får klart för sig hur deras karriär kommer att gestalta sig. Jag har nedan gjort ett exempel på hur karriären kan se ut för en sjöman/soldat i Marinen som går vidare mot specialistofficersutbildning kan se ut.

Jag ber om ursäkt för att formateringen inte blev så särsklit bra men hoppas texten i bilden ändå är förståelig.

 

Rekryteringssidorna behöver betydligt fler översiktliga bilder över hur generella karriärer kan se ut både för GSS, SO och OF, taktiker och tekniker, piloter och hemvärnspersonal.

Får vi ett bättre informationsinnehåll och mindre fräcka funktioner(befattningsguiden) på FM rekryteringssidor så tror jag att vi kommer att locka fler för det kan bara bli bättre.

 

GMY

Håkan

 

 

 

 

 

 

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *