Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

När jobbet i Marinen blir som knark.

inifransett

Den gångna veckan har tillbringats på Berga där jag och en kollega från ett av våra centra kört en kurs. Som vanligt är det lika trevligt att vara på Berga och träffa glada kollegor från 4.e och Amf 1. Tillhör man SSS delar i Karlskrona så är det viktigt att man lägger en del tid på Berga och Göteborg(det senare har jag inte lyckats med ännu) så att man får prata med folk och fånga upp idéer och problem som annars bara stannar innanför de grindarna. Som info så har SSS en avdelning ur Utvecklingsenheten och en sektion ur Utbildningsenheten på Berga. Dessa enheter är de som i utgör huvuddelen av stödet till Amfibiekåren.

Under en sådan vecka med folk från olika förband skapas en speciell dynamik i diskussionerna och nya idéer dyker upp i skallen så plötsligt står man där med ytterligare en drös förslag på förbättringar eller nyutveckling i skallen.. Detta är inget ovanligt alls och det gör oerhört stimulerande att arbeta med utveckling. Det är i detta läget som jag brukar jämföra arbetet i Marinen med att knarka, man behöver kraftigare och kraftigare utmaningar(fixar) vart efter tiden går. Det som mina yngre kollegor ser som en stor utmaning kanske jag bara gäspar åt och tycker är helt ointressant och rutinmässig för att jag har redan gjort det ett flertal gånger. Problemet när man som jag varit rätt länge i firman och smakat på rätt många rätter på det militära smörgåsbordet inom egen tjänstegren så får man lägga lite tid på nya utmaningar men det ser jag som ett rent I-landsproblem. Om inte annat så har jag alltid glädjen av att mentorera och handleda mina yngre mycket kompetenta kollegor.

Nu är jag tämligen priviligierad som har avgränsade arbetsområden, mycket stor frihet och en bra budgethantering i ryggen vilket gör att jag kan vara väldigt kreativ inom dessa skjutgränser. Det som organisationen måste tänka på är att stimulera även de yngre kollegorna när de fått lite rutin. Det funkar inte att tro att en 1.serg med universitetskapacitet nöjer sig med att bara leda däcksarbeten dag ut och dag in under stillaliggandeperioderna. Det måste ges tid för tjänstegrensarbete och samarbete med Utvecklingsenheten på SSS.

GMY

Håkan

 

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *