Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En bra vecka

inifransett

Så då var jag hemma igen efter några synnerligen trevliga dagar på 4.e Sjöstridsflottiljen. Alltid lika trevligt att komma till Berga under förutsättning att det finns något fartyg att sova på. Denna gången blev det HMS Visby och det var roligt att sova ombord på henne igen eftersom det var 13 år sedan sist. Riktigt skum stenhård, galoninklädd madrass men annars sov jag gott.

Lika roligt är det att träffa driven och entusiastisk personal. Kan ju lugnt konstatera att professionaliteten idag är avsevärt högre I min tjänstegren än den var för bara 10 år sedan och det gäller nog de flesta sådana.

Tyvärr krävs det ju inte bara kompetens när det skall sjökrigas utan även plattformar. Att det finns fyra korvetter på den ena flottiljen och tre på den andra är riktigt säkerhetspolitiskt dåligt. Det behövs ett rejält nybyggnadsprogram för Flottan och Amfibiekåren för snart hålls majaoriteten av fartyg och båtar ihop av hönsnät, silvertejp och plastic paddig  känns det som. Jag hade helst sett en förängning av A26 serien till 8 ubåtar, en division I Karlskrona och en på Berga/Muskö, att vi utnyttjar teknikutvecklingen för Visbysystemet och fortsätter serien med ytterligare 7 fartyg så att vi får 6 st på varje flottilj, nya minjakter måste byggas, nya stridsbåtar och vapensytem till Amfibiekåren, listan kan göras lång.

Nu brukar jag inte ödsla tid på önsketänkande men ibland är det roligt att fundera på vilka resurser som hade varit adekvata för rikets försvar.

I övrigt i veckan har det planerats för Marinstridsdagarna 2017 där jag glädjande har fått 2,5 dag att arbeta med tjänstegrenen mot tidigare en. Det står de stridsområdesansvariga och stödområdesanvariga fritt att köra 2,5 dag eller kortare , bara man gör det som behövs nämligen att göra klart de marina stridsområdesplanerna(MSUP)

Hoppas på att det kommer med mer sjömän i år eftersom jag vill förankra vår utvecklingsplan genom hela tjänstegrenen från HKV ner till sjömännen.

 

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *