Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vad är det som är så svårt att fatta?

inifransett

Än en gång har jag fått mitt val att bli specialistofficer ifrågasatt och varje gång så är det med samma argument av samma kategori personer.

Argumentet är att ”Du skall veta att specialistofficerssystemet är bara till för att hålla ner era löner” brukar det låta och det är alltid samma kategori som hävdar detta nämligen f.d. KompOff och PlutOff.

Jag förstår att de kände sig lurade när NBO verkat några år och lönen i första hand följde graden men att vårt nuvarande system har till syfte att bara hålla nere lönerna vill jag kraftfullt bestrida.

För det första så misslyckades NBO totalt med att skapa förutsättningar för specialisering och kompetensdjup. Detta har jag erfarenhet av eftersom jag på mitten av 90-talet gick KHS SK(specialistkurs) Den kursen gjorde folk till löjtnanter och sedan var det i teorin stopp om man inte lyckades få läsa vidare utan att behöva byta tjänstegren vilket var ovanligt. Tillmälena var många såsom stopplöjtnant, andra klassens löjtnant, båsa-löjtnant etc.

Det systemet uppmuntrade inte direkt till skapandet av djup kompetens i tjänstegrenarna och därför infördes specialistofficerarna med egen befordringsgång men tjänsteställningsmässigt inskjutna mellan officerarna.

Hur var det då detta med lönen?

Jag håller med om att för koncernen totalt kommer man att frigöra lönemedel då man växlar ner OF4 och OF3 mot OR8, OR7 och OF 2.  För systemet är en förvaltare billigare än en överstelöjtnant men inte särskilt mycket och för den enskilde kommer den att uppleva en bra löneutveckling och mycket intressanta arbetsuppgifter.

För min del har bytet från OF2 till OR8 bara medfört fördelar, framför allt på lönesidan. Jag kan absolut inte gnälla och när jag inte håller med den som anser att systemet bara är till för att dumpa löner så är antagligen jag, personalchefen eller Chefen Sjöstridsskolan lurade eftersom systemet i deras värld inte skall fungera så att jag får bra lön. Jag är oerhört nöjd med specialistofficerssystemet eftersom det trots att det infördes i form av en stor  baklängesmiddag har blivit rätt bra och det skall bli bättre men detta har vissa äldre kollegor väldigt svårt att begripa.

Som avslutning så kan jag säga att jag är ännu mer nöjd idag eftersom jag kommer  i mitten av november som första specialistofficer att bli invald i Kungliga Örlogsmannasällskapet

GMY

Håkan

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *