Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En underutnyttjad resurs.

inifransett

I detta inlägget tänkte jag belysa en resurs inom FM som inte syns så mycket med väl finns där och kan nyttjas till mycket, nämligen våra förbandsbibliotek.

Själv är jag bortskämd med ett oerhört bra sådant där bibliotekarierna Andreas och Gabriella på mycket kort tid kan få fram vad du behöver i form av böcker men också av t.ex artiklar. Förbandsbiblioteken är inte bara avsedda för elever utan lika mycket till nytta i det dagliga arbetet, inför insatser eller för att få fram kurlitteratur. Jag nyttjar själv bilblioteksresursen både i samband med mitt dagliga arbete och inför insats.

Eftersom mängden olika arbetsuppgifter i detta jobbet kan variera rätt rejält så finns det all anledning att ha ett bra bibliotek att stödja sig på. Finns det inte handböcker rörande ett speciellt operationsområde eller tekniskt område då får man göra det bästa av situationen och anlita en kunnig bibliotekarie istället. Dessa kan dessutom hjälpa till med att få tillgång till elektroniska tidskrifter och databaser som t.ex Jane´s.

Det går alldeles utmärkt att framföra vilka behov man har av litteratur så skaffas den fram. Bibliotekets utbud skall spegla verksamheten och vara till direkt nytta annars är det en helt oduglig funktion. Likväl att officersyrket till del skall akademiseras så finns det en stor förväntan bland underställda och folk utanför FM att både OF och SO skall vara bildade och pålästa. Man behöver inte ha en akademisk exaamen för att vara bildad men man måste läsa mycket, mycket. Som Ellen key sade ”Bildning är det som är kvar sedan vi glömt allt vad vi lärt”

Ta ett besök på ert förbandsbibliotek i samband med APT och be bibliotekarien berätta om vad de kan stödja er med så kommer ni att inse vilken fantastisk resurs detta med förbandsbibliotek är.

 

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *