På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – chef för chefsträningsavdelningen

Inblick på P 4

Hej Jenny, ansvarig för chefsträningsavdelningen, vad gör du på jobbet – egentligen?

På chefsträningsavdelningen ger vi 15-månaders värnpliktiga, KB-eleverna, ett försteg som är kopplat till deras kommande befattningar där många kommer vara chefer över de andra värnpliktiga, och det försöker vi förbereda dem för.

Innan de värnpliktiga kom hit handlade arbetet mycket om planering och att förbereda, få klart med listor, materiel, hur de ska bo och planera övningarna ute på plutonerna. Befälen ska också göra sina förberedelser för att kunna ta emot de nyinryckta på bästa möjliga sätt.

Tidigare i våras skrev jag den order som ska styra hela sommaren med grundförutsättningar för att plutoncheferna så mycket som möjligt ska ha fria tyglar att lägga sina planer. På chefsträningsavdelningen har vi personal som är tillförd från alla olika kompanier, så vi är sammansatta under sommaren. Syftet med chefsträningsavdelningen är att samla våra blivande chefer och utbilda de på ett och samma ställe. Vi har inryckande KB-elever här och så har vi eftersteget, de som ryckte in förra året som nu gör sina sista månader.

Förra veckan startade vi upp lite innan de värnpliktiga kom med gemensamma genomgångar, rutiner på kompaniet, vi har pratat ledarskap och en hel del värdegrund; hur vi på chefsträningsavdelningen ska bemöta rekryterna och hur vi ska vara mellan varandra, befäl till befäl. Vi har också pratat en hel del om inryck och stress, vi vet om att det är många av de värnpliktiga som upplever en stor stress i anslutning till inryck, då omställningen från det civila livet till det militära blir som störst. Därav tas även detta med in i planeringen av verksamheten, för att göra övergången lite lättare.

Min strävan är att kunna vara ute så mycket som möjligt i verksamheten, följa upp verksamheten som genomförs ute på de olika plutonerna men också finnas för att kunna stötta de instruktörer vi har. Vi får en hel del nya officerare hit och därav har vi också en del handledare under sommaren som stöttar våra nya kollegor, detta för att man ska få förutsättningar att lyckas och få det stöd man behöver. Jag hoppas kunna vara så mycket tid som möjligt ute verksamheten och inte bara fastna bakom skrivbordet.

Vad krävs för att ha din befattning?

Min bakgrund är att jag är tillika stabschef på Krigsförbandsenheten/Utbildningsenheten, och har tidigare jobbat på två olika värnpliktskompanier och det känner jag är en stor styrka att ha jobbat med värnpliktiga tidigare. Jag vet vilka friktioner det är i uppstart och så vidare, vilket skapar en trygghet här på chefsträningsavdelningen nu. Man behöver vara ganska flexibel och kunna ha många bollar i luften. Det krävs inte en viss grad, men personliga egenskaper är viktiga såklart. Det här är första året vi har en chefsträningsavdelning i den här formen och det är för att avlasta kompanierna under sommarperioden och kraftsamla befälet till ett kompani. Men även för att samla våra blivande värnpliktiga chefer för att kunna ge dem ett så bra försteg som möjligt innan de gå ut till respektive kompani senare i höst.

Har du någon dold talang?

Jag har två saker jag är ganska bra på; sy med symaskin och så är jag jäkligt bra på att gå på händer!

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *