På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – utbildningsadjutant

Inblick på P 4

Hej Frida, utbildningsadjutant, vad gör du på jobbet – egentligen?

Jag är adjutant på ett kompani som utbildar värnpliktiga och min uppgift är att tillhandahålla stöd och hjälp till de värnpliktiga i första hand. Jag ska se till att de får mat, resor hem och tillbaka hit när de har permission, jag ska se till att de får sin värnpliktsersättning och så vidare. En uppgift är att beställa sådant vi behöver och jag har ett förråd med materiel som de värnpliktiga kan tänkas behöva. De fyller i en blankett med vad de behöver, det kan vara allt från pennor, block och batterier till gräddtårta. Har jag det inte så fixar jag så att de får de av mig. Inte tårtan kanske, men det mesta annat de behöver för sin utbildning. Man kan säga att i grunden är mina arbetsuppgifter att se till så att de värnpliktiga har det som de behöver för att kunna genomföra sin utbildning, men sen hjälper jag även befälen och stöttar dem där jag kan. till exempel kanske de behöver information om en värnpliktig eller dess närmaste anhöriga och då kommer de till mig.

Det är väldigt olika i perioder hur mycket jag sitter framför datorn och hur mycket jag är ute i  verksamheten. Vid inryck till exempel är det mycket tid framför datorn för att få in all information om de värnpliktiga som kommit hit i våra system i tid, men sen kan det till exempel vara fältvanevecka eller övning och då är jag ute i skogen istället och stöttar där.

Jag är ensam adjutant på mitt kompani men jag känner mig inte ensam i mitt arbete. Det finns adjutanter på de andra kompanierna och vi hjälper och stöttar varandra. Sen är jag väldigt delaktig i allting som händer på mitt kompani, så jag känner mig aldrig ensam!

Vad krävs för att kunna ha din befattning?

Man behöver inte ha någon specifik utbildning, men man behöver vara mångsidig, en problemlösare och service minded. Om någonting inte går som det ska så gäller det att inte bli nedslagen, utan då får man styra upp saker istället! Nu löste jag det så här och så här i stället, nu blev det så och det gick bra. Det kan också vara bra att kunna säga nej. Ibland kommer kollegor och ber om hjälp med något och då måste man kunna säga nej om man verkligen inte hinner ta det.

Har du någon dold talang?

Jag kan köra limousin! Jag har den bästa sladden på halkbanan med limo och fick en pokal!

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *