På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – teknisk chef på kompani

Inblick på P 4

Hej Tobias, teknisk chef på Wilska kompani, vad gör du på jobbet – egentligen?

Som teknisk chef är jobbet väldigt varierat. I grunden ser jag till att de saker som vi behöver för vår verksamhet olika veckor finns tillgängliga att använda när de behövs. Dels så försöker jag planera framtiden halvårsvis i taget och sen får jag också jobba väldigt mycket här och nu med korta tidsförhållanden. Det kan komma styrningar uppifrån bataljonsstaben och sen kan det komma problem underifrån med materiel som går sönder och behöver repareras. Till del håller jag på och fixar med fordon men framförallt så jobbar jag i datorvärlden, det blir ganska mycket administration. Det ska beställas reparationstider och hållas koll på att besiktningarna görs i tid så att vi får använda våra fordon, vapen, radioapparater och så vidare.

Normalt sett ska det utöver mig själv som teknisk chef finnas en till teknisk officer på kompaniet som i sin tur har ytterligare tre personer under sig. En systemmekaniker som gått en längre utbildning för stridsfordon i vårt fall, och två mekaniker som är mer inriktade på chassit, tornet och övriga vapen kan man säga. Men nu när jag är själv får jag ha ansvar för alla de här delarna och då tar jag ofta hjälp av andra resurser som regementet i stort har.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?

I grunden är det en specialistofficersbefattning, så officer behöver man vara. Det är också lämpligt om man har gått en teknisk utbildning så som markmekanik på FMTS till exempel, men det skulle också kunna fungera om man gått en logistisk utbildning. Jag själv har gått en krokig väg för att komma hit; jag började som soldat på kompaniet och har jobbat mig uppåt till mekaniker och sedan teknisk chef via alla steg däremellan.

Som person bör man vara en problemlösare, det underlättar väldigt mycket att se möjligheter istället för begränsningar och att kunna tänka utanför de fyrkantiga ramarna. Det är framförallt viktigt i den fältmässiga delen, där behöver man ha förståelse för möjligheter och begränsningar hos stridsfordonssystemet. Under årets slutövning Sydfront hade vi ganska stora begränsningar vad gäller teknisk tillgänglighet på våra vagnar. Då får man hjälpa chefen att hitta lösningar. En vagn som inte kan anfalla kanske däremot kan användas för att transportera skadade eller observera. Chefen har inte möjlighet att tänka på allting sånt själv och då måste man vara med och stötta där. Kort och gott behöver man ha en förståelse för systemen, den mekaniserade striden och möjligheter samt begränsningar helt enkelt.

Har du någon dold talang?

Dold och dold, jag är ganska duglig hunddressör på fritiden. Jag tycker det är kul med hundar och har två Schäfrar. En av dem har jag utbildat på att hitta Granbarkborre i skog. Så hon och jag arbetar som specialsökekipage under sommaren med att hitta skadeinsekter i skogen.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *