På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följ våra värnpliktiga – Ida: övningarna avlöser varandra

Inblick på P 4

De värnpliktiga har precis avslutat Funktions- och bataljonsövning 1 och är nu mitt i vård och förberedelser inför nästa övning som drar igång den här veckan. Vad gör Ida och henne kamrater på övning egentligen?

– I och med att jag är på ledningspluton så har vi jobbat väldigt nära bataljonsstaben. Jag är vagnchef så jag har varit ute och kört runt med bataljonschefen en del och lett striden. En del dagar har jag inte varit ute med vagnen och kört utan den har till exempel varit på reparation en dag. Sen hjälper man alltid till på stabsplatsen, man upprättar stabstält, organiserar, fixar kaffe och hjälper till där det behövs helt enkelt. Det finns alltid saker att göra, men det kan vara både högintensiv verksamhet och mer lågintensivt.

Att upprätta en stabsplats tar en del tid, och för att motståndaren inte ska upptäcka en gäller det att ibland flytta på sig.

– Vi går upp runt 06 och börjar med att riva våra egna tält, därefter river vi stabens tält och alla deras grejer. Så fort allting är nedplockat är det uppsittning i fordonen och vi åker iväg. Så fort vi kommer till nästa plats vi ska vara på börjar vi sätta upp stabens tält och sen våra egna grejer. Vi kanske är klara runt 15. Men stabens grejer är uppe runt 12 kanske, så att de kan fortsätta sitt arbete med kriget. Det tar lite tid, det är mycket som ska göras och plockas ihop och plockas upp igen.

Förra övningen varade i drygt en vecka och Ida fick ut det hon behövde för att kunna gå vidare till nästa övning som är större och mer komplex.

– Det var första gången vi fick prova på att faktiskt vara en ledningsvagn besättningsmässigt. Hur vi framrycker, strider, allting egentligen, och det tycker jag fungerade jättebra. När vi har haft vagnsskola så är det en utbildning för pansarskytte, så det är ju lite annorlunda men det var kul att testa på sin riktiga befattning och allt vad det innebär.

Nu mellan övningarna är det vård, förberedelser inför nästa övning och kaserntjänst som gäller.

– Sen vi kom in från övningen har vi finspolat vagnarna, alltså högtryckstvättat dem ordentligt och sett till att vagnarna är funktionsdugliga genom att gå igenom särskilda vårdpunkter för att kontrollera vagnens duglighet och körbarhet. Idag har vi hjälpt till att plasta in 200 kartor till staben och nu har vi plutonens timme. Plutonens timme är som ett klassråd kan man säga, vi pratar om hur veckan har varit, vad vi gör bra, vad som behöver förbättras, jargong och bemötande och så vidare. Det är bara vi värnpliktiga som diskuterar och sen ”redovisar” vi för ett befäl kan man säga. Idag har vi också planerat muckfest, det ska bli kul!

Det är inte långt mellan övningarna nu och det börjar närma sig muck för vissa, men Ida som är KB-elev ska läsa kadettskola över sommaren och muckar inte förens senare.

– Jag vet inte så mycket om nästa övning mer än att den börjar här i Skövde och att vi sedan kanske rör oss ner mot Skåne, det blir kul att vara i en annan terräng än den vi är vana vid. Orientering är något jag behöver öva på så det blir kul med en utmaning! Efter nästa övning tror jag vi får lite ledigt innan det är dags för remivård. För vår del gäller det att vårda vagnarna. De ska vara så rena och fina som möjligt, man ska kunna genomföra en operation på frontpansaret om så behövs. De ska vara kliniskt rena och det arbetet kommer ta ett par veckor. Det är det vi kommer hålla på med mer eller mindre fram tills 11- och 9-månadersvärnpliktiga muckar. När de muckar kommer vi KB-elever samlas igen och köra på lite till.

När jag frågar Ida om det är något annat roligt som har hänt som hon vill berätta om kommer hon på en stor händelse som hon glömt ta upp.

– Vi KB-elever har ju blivit värnpliktiga sergeanter under övningen! Det var egentligen så vi kickade igång hela övningen. Vi stod på en bataljonsuppställning och så fick alla KB-elever gå fram och bli utnämnda. Det var väldigt surrealistiskt. Det var roligt , framförallt att känna att man förtjänar det. Det är ju så gradsystemet ser ut, att vi blir värnpliktiga sergeanter. Stegen vi har tagit under vår utbildning har lett fram till det, vi har kämpat på och vi är stolta över det!

 

Under utbildningsåret 2020-2021 kommer vi att följa tre värnpliktiga med olika befattningar som gör värnplikten här på Skaraborgs regemente P 4. Varannan vecka kommer ni kunna läsa om hur det är att göra värnplikten här; vilka uppgifter, utmaningar, upplevelser, motgångar och medgångar går man igenom? En inblick i de värnpliktigas liv under utbildningen. 

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *