På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följ våra värnpliktiga – Hugo: TOLO-pluton, en av bataljonens viktigaste resurser?

Inblick på P 4

Det börjar sakta men säkert närma sig muck och övningsserien är i full gång. Just nu befinner sig Hugo på Funktions- och bataljonsövning 1. Det är den näst sista övningen innan hans värnplikt på Skaraborgs regemente är över. Hugo är TOLO-soldat och förser bataljonen med drivmedel och ammunition.

– TOLO står för tankning- och laddningsomgång, och vi står för bataljonens och kompaniets resurser inom drivmedel och ammunition. Just nu har vi sju lastbilar, varav tre är med drivmedel och sen har vi fyra stycken ammunitionslastbilar. Ammunitionslastbilarna är uppdelade i olika flak med olika sorters ammunition. Jag har blivit tilldelad drivmedel och jobbar med en sorts tankcontainer kan man säga. Den består av tre ibc:er och vardera ibc rymmer två kubik drivmedel. Två av tre ibc:er på mitt fordon innehåller diesel och en innehåller bensin. I princip alla fordon går på diesel så därför har vi mycket mer av det. 

Som TOLO-soldat har man fått den grundläggande soldatutbildningen som alla får, men man har adderat på förmågan att upprätta en takningsplats för övriga bataljonen där hantering och transport av farligt gods ingår. Man skulle kunna säga att TOLO-plutonen fungerar som en rörlig mack. De tillhandahåller tjänsten och ser till att det finns drivmedel och ammunition till alla och sen får bataljonen komma och fylla på.

– Om vi utgår från vår förläggningsplats där vi sover så börjar hela kedjan med att våra befäl får en order om att det behövs tankas. På förläggningsplatsen är alla fordon maskerade så då gäller det att avmaskera och göra sig marschberedda så snabbt som möjligt. När alla är redo och befälen bedömer att det är dags att åka får vagncheferna en marschorder och vi framrycker till platsen där TOLO ska genomföras. Den är rekad sedan innan av befäl eller KB-elever. Platsen för TOLO brukar vara en slinga där vi kan ställa upp efter varandra och vagnarna kan rulla in bredvid efter varandra. Beroende på hur mycket tid man har ställer man ner tankflaket på marken eller har det kvar uppepå lastbilen. Vi upprättar allting och gör iordning. Vi öppnar kopplingar så att drivmedlet kan flöda fritt i slangen och provtankar så att det inte kommer ut gas utan att man kan tanka problemfritt. Kort sagt kan man säga att vi förbereder allting så att vagnarna bara kan rulla upp sida vid sida med os och ta slangen och börja tanka eller ta emot ammunition. Det är inte vi som tankar utan det gör respektive vagnsbesättning själva. Vi ser till att de har möjlighet att göra det. 

På TOLO-slingan vidtas diverse åtgärder för att hålla säkerheten på plats.

– Vi TOLO-soldater har skyddsglasögon och drivmedelsställ för att skydda oss mot diesel eller bensin. Vi ställer även ut skyltar 15 meter i vardera riktning där det står att det är en explosiv atmosfär med en brandsläckare. Vagnarna som ska tankas upp eller fylla på ammunition får inte heller bara köra in på slingan utan de visas in i början av en av våra soldater eller befäl, och sen är det alltid någon ut vagnbesättningen som går framför vagnen och leder in den. 

När alla vagnar är klara plockar TOLO-soldaterna ihop allting igen och ser till att inte bli kvar på samma plats för länge. Är man den enhet på bataljonen som ser till att kriget kan fortsätta framåt genom att förse alla med drivmedel och ammunition är man ganska utsatt.

– Har man inget drivmedel kommer man ingenstans och kan inte vinna eller försvara sig mot fienden. På så  sätt är vi ju livsviktiga. När en TOLO-omgång är klar packar vi ihop allting och beger oss vidare mot en återsamlingsplats eller förläggning där vi utvärderar genomförandet innan det är dags igen. 

Under utbildningsåret 2020-2021 kommer vi att följa tre värnpliktiga med olika befattningar som gör värnplikten här på Skaraborgs regemente P 4. Varannan vecka kommer ni kunna läsa om hur det är att göra värnplikten här; vilka uppgifter, utmaningar, upplevelser, motgångar och medgångar går man igenom? En inblick i de värnpliktigas liv under utbildningen. 

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *