På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – bärgarsoldat

Inblick på P 4

Hej Matilda, bärgarsoldat på Wartofta stridsvagnskompani, vad gör du på jobbet – egentligen?

Det roligaste med mitt jobb är att varje dag är unik. Som bärgarsoldat handlar arbetet mycket om att understödja resten av kompaniet, och därav ser arbetsuppgifterna olika ut från dag till dag. Det kan vara allt från bärgningstjänst av fastkörda vagnar till att agera motståndare i BTA:n till våra stridsvagnsplutoner. Detta för att höja kompetensen och göra oss alla till ett bättre kompani. BTA står för besättningsträningsanläggning, där kan vi öva stridsvagnsbesättningarna utan att behöva rulla med vagnarna på fältet. Men det är det som är det bästa med att tillhöra en bärgarbesättning – varje dag har något nytt att erbjuda och med det kommer även nya möjligheter att utvecklas. Vi har exempelvis precis genomfört en veckas motorsågsutbildning, det var kul att få utbildas i något nytt jag aldrig har testat innan. Dock är det dagarna då vi återgår till bärning och den gamla hederliga vagnstjänsten som jag ser fram emot mest!

Vad krävs för att ha din befattning?

Förutom militär grundutbildning (alltså att ha gjort värnplikten) behöver man genomföra en vagns- och bärgarutbildning. Utöver det anser jag att en bra bärgarsoldat besitter en vilja att alltid sätta andra före sig själv, att man är driven, fokuserad, samarbetsvillig och lösningsorienterad. Du vet aldrig vilket problem du kommer ställas inför. Alla bärgningar ser olika ut och det finns inga rätt eller fel på hur du och din grupp väljer att lösa dem. Men kanske den viktigaste egenskap som en bärgare måste ha är viljan att göra grovjobbet och inte vara rädd att bli skitig. Det blir fort lerigt när en stridsvagn har kört fast i ett surhål på fältet.

Har du någon dold talang?

Jag vet inte om jag vill kalla det en ”dold talang” men jag tycker om att sjunga. Alla som känner mig kan nog intyga att jag alltid går runt och nynnar för mig själv. Framför allt när jag är fokuserad.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

1 kommentar

  • Jan A 26 mars 2021 16:25

    Jättebra Matilda. För dig är inget omöjligt. Jag tycker att du ska ordna så attkompaniet har en egen marsch t ex när ni marscherar. Vid annat tillfälle kan ni haen trevlig låt som avkoppling. M....a

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *