På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följ våra värnpliktiga: Filippa – hög tid för vinterutbildning

Inblick på P 4

Filippa är med kompaniet och övar skarpskjutning i två veckor. Stora delar av förbandet övar nu i vintermiljö. Övningen inleds med fordonsutbildning, det är viktigt att man vet hur man ska hantera sina fordon när det är is, snö, halt och kallt.

– Vi började dagen med vanlig morgonrutin på kasern, sen har vi idag fokuserat på vinterutbildning med våra fordon. Framförallt har våra 30-bilsförare fått öva på hur de ska hantera sina fordon. Vi började med halkkörning. Vi har haft det innan men på raksträcka och nu övade vi med kurva. Vi körde några varv så att fick känna på hur det var och hur fordonet reagerar. Vi har också övat en del att sätta på och ta av snökedjor för att få bättre grepp under här väglaget och kunna ta oss fram bättre.

På frågan om man märker stor skillnad när snökedjan är på och av svarar Filippa att det märks på flera sätt.
– Ja dels är det buller överallt och det hoppar hela tiden, oavsett om man kör på vanlig väg eller i terräng. Man framförallt är det jättestor skillnad på greppet, det märker man tydligt när vi kör i terräng. Man märker skillnad även på mindre fordon. Man måste bara ta sig tiden att sätta på dem. Det tar tid och är tungt. Målet är väl att en grupp ska kunna sätta på alla snökedjor på 20 minuter. Jag vet inte hur lång tid det tog för oss på förmiddagen men nu gick det väl ganska snabbt ändå tycker jag. Syftet är att vi ska kunna hoppa ur när det väl behövs, kanske i en backe eller liknande och fixa det fort utan att det skapas för mycket hinder för bakomliggande fordon.

Resten av eftermiddagen och kvällen ägnas åt att upprätta en förläggningsplats och återhämta inför morgondagen då det väntar skarpskjutning, förhoppningsvis med tre olika vapen!
– Vi kommer snart ta oss till vår förläggningsplats som våra KB-elever har varit och rekat under dagen. Väl där ska vi bygga upp den och återhämta oss. Vi sover i 20-mannatält och i dem har vi kaminer som håller värmen. Men det innebär att det alltid är någon som måste vara vaken och ha ett eldpostpass. Det är ett av de postpass man kan ha under natten. Imorgon ska vi öva strid från stridsställning, så det är avsutten strid. Vi har kulspruta, pansarskott och AK-5 med oss. Vi kommer nyttja dem under veckan men jag tror att vi kommer få köra alla imorgon också. Det blir lite nytt för mig som gruppchef, jag har aldrig haft alla tre vapensystem under ett och samma genomförande förut, så jag hoppas vi kommer använda alla tre!

Den här och nästa vecka är det fokus på skarpskjutning innan det är dags för påsklov. Sen är det på det igen direkt.
– De här två veckorna syftar till att öva strid från fordon och det kommer vara som en stegring där vi i slutskedet kommer ha en tillämpad övning där vi rycker ut och tar det som det kommer tror jag. Det ska bli skönt med lite ledigt efter det här, och när vi kommer tillbaka startar en två veckors-övning direkt.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *