På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följ våra värnpliktiga: Hugo – efter förarutbildning kommer transport av farligt gods

Inblick på P 4

Hugo och hans kamrater är mitt uppe i en av de grundläggande delarna av verksamheten på regementet: städningen. Det skrubbas, torkas, borstas och dammas i kasernen. Att lära sig ta hand om sin materiel, vapen och boende är något man lär sig tidigt. Hugo är ganska lång och är ansvarig för att torka skåpen i sitt logement. Vi går och sätter oss i ett av dagrummen och blickar tillbaka till sist vi sågs, när han var mitt i sin förarutbildning.

– Jag tror vi var mitt i utbildningen. Det gick bra, jag blev godkänd på alla skriftliga delar på första försöker. Sen när vi väl skulle köra upp var jag riktigt nervös och missade något litet. Men när jag körde upp igen var det inga svårigheter, jag hade bara varit nervös första gången. Det bar en jätterolig utbildning vi hade, skönt efter en lång jobbig period med baskerprov och så, det blev en bra avrundning inför julledigheten.

Skillnaden på att köra en personbil och en lastbil är väldigt tydlig på flera sätt.

– Ja alltså det är ett tungt jäkla fordon! Jag skulle säga att det är svårare om man får sladd med lastbilen till exempel, att behöva parera något. Man känner att man har ett släp där bak som man måste kunna kontrollera också. Det blev väldigt tydligt när vi  var på halkbanan. Det känns som två fordon i ett. Att vara på halkbanan var kul, det känns verkligen som att vi fick med oss något därifrån. Skulle en sån här situation uppstå vet jag hur jag ska göra och tänka. Det kommer såklart vara jättesvårt men nu har jag en bild av hur jag ska kunna parera något.

Efter förarutbildningen har Hugo och de andra värnpliktiga på kompaniet varit på jullov och väl tillbaka på regementet har de haft ammunitionsutbildning och kulspruteutbildning. Nu är det fullt fokus på ADR-utbildning vilket innebär transport av farligt gods.

– Det har varit mycket teori. Man går igenom olika kurser och sen har man prov. ADR-grundkurs, explosiva ämnen och nu ska vi ha tankutbildning innan vi får åka hem på lite ledighet. Sen när vi kommer tillbaka ska vi ut i fält och köra våra lastbilar, det känns jätteroligt!

Våren är en intensiv period för de värnpliktiga med två längre perioder inne på regementet och mycket tid  i fält som leder fram till årets slutövning.

– På den första fältveckan kommer vi förmodligen vara på Skövde skjutfält och ute i tre dygn. Vi kommer ha drivmedelsutbildning under den tiden. Efter det tror jag det är lite lugnare med förberedelser inför att åka till Älvdalen. Då ska vi åka upp med lastbilarna, öva skjuta kulspruta från taket av lastbilarna och ha vinterutbildning. Sen är det påsklov och lite ledigt för oss, och sen när vi är tillbaka efter det så stegrar det lite. Det blir fler och fler på förläggningarna och man går från att arbeta plutonsvis till kompanivis och så vidare. Det är förberedelser inför slutövningen. Jag hoppas vi får öva någon annan stans än Skövde skjutfält för att utmanas och se något nytt, men vi får se. Efter slutövningen är det vård och sen muck!

Innan Hugo ryckte in visste han inte vad han ville göra när han var klar med värnplikten. Skulle kan stanna inom Försvarsmakten, söka skola civilt eller jobba?

– Det hade varit roligt att fortsätta inom Försvarsmakten på ett sätt men jag har ändå inte fastnat för det på det sättet. Jag ser värnplikten som en rolig och nyttig grej att ha gjort. Att få den erfarenheten och allt som kommer därtill. Jag har tänkt mycket på vad jag vill göra sen och jag har kommit fram till att söka juridikprogrammet, kanske i Göteborg eller Lund. Jag har haft mycket tid att fundera, söka och läsa in mig på det.

Att genomföra värnplikten beskriver Hugo som ”allting”.

– Det är roligt, jobbigt, tråkigt, ansträngande fysiskt och psykiskt, och lärorikt! Det är allting, som en potpuripåse av alla grejer som finns. Är man sugen på att göra värnplikten tycker jag absolut att man sak göra det. Känner man lite motstånd tror jag det är bra att inte gräva ner sig i det, utan bara göra det. Hitta något som motiverar en, ta sig igenom det. Det är värt att göra värnplikten!


Hugo med några av sina kamrater på Wadsbo kompani.

Under utbildningsåret 2020-2021 kommer vi att följa tre rekryter med olika befattningar som gör värnplikten här på Skaraborgs regemente P 4. Varannan vecka kommer ni kunna läsa om hur det är att göra värnplikten här; vilka uppgifter, utmaningar, upplevelser, motgångar och medgångar går man igenom? En inblick i de värnpliktigas liv under utbildningen.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *