Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – brigadchef

Inblick på P 4

Hej Stefan, brigadchef, vad gör du på jobbet – egentligen?

Min roll som brigadchef delar jag med att vara ställföreträdande regementschef. Till vardags innebär jobbet något förenklat att jag tillsammans med 2.brigadstaben planerar och följer upp krigsförbandets verksamhet. Uppgifterna är många och det blir svårt att beskriva alla men det omfattar allt ifrån att diskutera grundutbildning av våra soldater till ren uppgiftsplanering. I den bästa av världar får jag även möjlighet att truppföra vid olika former av övningar, vilket är jobbets verkliga framsida.

En viktig uppgift som 2020 tyvärr fått stryka på foten är att besöka våra underställda chefer och deras krigsförband och möta dom i sin rätta miljö. Förra året var tyvärr lite förlorat i det hänseendet beroende på pandemin. Förhoppningsvis blir det bättre och jag kan lägga mer tid på att lära känna dem och deras verksamhet. Allt detta syftar till att öka vår förmåga och bli bättre som krigsförband.

I min andra roll på regementet har jag vissa ansvarsområden, främst riktat mot utvecklingen av krigsförbanden. Jag är även beredd att stötta chefen. I vissa forum eller situationer ersätter jag honom om han är frånvarande och vissa forum hanterar jag kontinuerligt som exempelvis arbetsgruppen för likabehandling.

Vad krävs för att bli brigadchef

Rent formellt krävs det att du gått det som idag heter HOP 12 och är utnämnd till överste. Vad som är lämplig bakgrund är svårt att säga men att ha tjänstgjort i olika chefsbefattningar upp till mekaniserad bataljon och även en del stabsbefattningar i högre staber underlättar och är enlig mig en lämplig bakgrund.

Själv har jag jobbat inom systemet mekaniserad bataljon. Jag har varit plutonchef och kompanichef på stridsvagnskompani samt stf chef och chef för en mekaniserad bataljon respektive en stridsfordon 90-bataljon. Jag har även jobbat vid Högkvarteret , Markstridsskolan och de sista åren varit med och etablerat 18.stridsgruppen på Gotland.

Har du någon dold talang?

Det man kanske inte vet om mig är att jag har lätt för att samla på mig en massa värdelöst vetande. Under en period snöade jag in på akvariefiskar och nötte då in väldigt mycket på latin samt en hel del om vattenkemi……

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *