På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följ våra värnpliktiga: Ida – ”Skönt med jullov men jag var glad när jag fick komma tillbaka”

Inblick på P 4

Sist vi träffade Ida var hon mitt i vagnsutbildningen och såg då fram emot att öva lite mer strid med vagnarna tillsammans med sina kollegor. Det blev lite mer av det innan julledigheten tog över.

– Vi började något mer intensivt att öva strid och hur man agerar överlag och i olika situationer i striden. Det var kul att så sätta sig in i lite mer verkliga scenarion. Själva stridsdelen är väldigt rolig, det är svårt och utmanande som vagnchef men det är väldigt kul! Precis innan jul hade vi julvård i en och en halv vecka så då var det lite lugnare. Vi jobbade på i ett bra tempo, men det var inte jättefysiskt krävande. Det var skönt efter en höst med väldigt mycket nya grejer att få avsluta med lite pill och fix.

Nog var det skönt med jullov efter en lång höst, men Ida längtade tillbaka till regementet och rutinerna.

– Det kändes bra med jullov men jag saknade det här stället väldigt mycket så jag var glad när jag fick komma tillbaka och träffa alla. Särskilt nu när det är Corona också, man får inte göra så mycket hemma heller. Det har varit mysigt med jul och nyår såklart men det har blivit en del tid framför film och serier. Det är framförallt skönt att få komma tillbaka till rutinerna, det gillar jag.

Jag får låna Ida en stund från deras befäl som håller en föreläsning om utlandsmission, en lite sällsyntare typ av verksamhet för de värnpliktiga.

– I går och i förrgår gjorde vi vagnarna redo för att lastas och åka till Kråks skjutfält nästa vecka där vi ska öva skarpskjutning. Så i dag blev en annorlunda dag då vi fysade på morgonen och nu lyssnar vi på en föreläsning om vår fanjunkares tid i Afghanistan, det är väldigt intressant. Det är kul att få lyssna på erfarenheter och kunna fråga om saker man aldrig hade tänkt att man kunde fråga ens. Man blir lite sugen på att åka men det är lång tid tills jag skulle överväga det seriöst. Vi får väl se när det väl gäller.

Senare i vår väntar en övningsserie som leder fram till en större slutövning. Ida ser framför sig en kul men utmanande tid.

– Jag är väldigt taggad på att få lite ”riktiga situationer”. Jag tror att det kommer bli väldigt, väldigt roligt och utmanande. Jag ser fram emot utvecklingen jag förhoppningsvis kommer göra under den tiden och lära mig mer om hur man samordnar en pluton och kompani på ett sätt som faktiskt skulle kunna användas i en skarp situation. Jag tycker det är kul att vara ute i fält så jag är taggad!

För de värnpliktiga som är på regementet 9 och 11 månader så väntar muck ganska kort efter att övningsserien är avslutad, men för Ida och de andra KB-eleverna fortsätter värnplikten över sommaren med Kadettskola.

– Det känns kul eftersom vi får ytterligare en utmaning, men det är klart att det också känns lite vemodigt att alla andra lämnar men man själv är kvar och får en veckas permission för att sedan komma tillbaka hit igen. Jag ser fram emot att återförena KB-skolan, vi var, och är, ett gött gäng och det var de som man la grunden tillsammans med.

Efter Kadettskolan väntar förhoppningsvis en tid vid Karlberg, dit Ida sökt för officersprogrammet.

– När det väl gick upp för mig att söka till officersprogrammet var något jag ville göra, då är jag beredd att göra det till 100 %. Och då var det inte ett alternativ att inte söka. Jag har sökt officersprogrammet, OP, vid Karlberg. När man äntligen hittar något man verkligen vill göra i framtiden, då kör man på det!

Precis innan Ida och de andra värnpliktiga skulle inställa sig på regementet igen efter jullovet kom beskedet att de inte kommer få åka hem innan 24 januari på grund av nya riktlinjer i och med Covid-19. Det ställer ju saker lite på ända men Ida ser ändå positivt på det hela.

– Jag kan tänka mig att det kommer bli lite mer ansvar för oss KB-elever. Vi alla kämpar på som vanligt och så får vi se hur det blir. Jag tycker det känns okej ändå. Det tråkiga är väl att man inte hur som helst kan gå ut på stan och handla till exempel, det blir inte heller den naturliga sammanhållningen utanför regementet. Å andra sidan blir det väldigt bra sammanhållning här inne på kasern. Det blir lite utmanande för en introvert som jag är att konstant vara med någon men det tror jag kommer lösa sig galant.

På frågan om hon någon gång önskat att kunde hoppat av värnplikten svarar hon bestämt med ett nej. Inte ens i de värsta motgångarna hon upplevt under sin tid här.

– Nej, det har aldrig slagit en seriös tanke om att vilja hoppa av. Klart man känt att man inte vill gå upp ur sängen ibland eller att man skiter i vad det nu är man gör och tar det en annan dag, men inte mer än så. Absolut inte. Jag tycker det är kul att vara här!

Under utbildningsåret 2020-2021 kommer vi att följa tre rekryter med olika befattningar som gör värnplikten här på Skaraborgs regemente P 4. Varannan vecka kommer ni kunna läsa om hur det är att göra värnplikten här; vilka uppgifter, utmaningar, upplevelser, motgångar och medgångar går man igenom? En inblick i de värnpliktigas liv under utbildningen.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *