På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följ våra värnpliktiga: Hugo – uppkörning nästa

Inblick på P 4

Klockan är 09:30 och de värnpliktiga på Wadsbo kompani ska snart ha förarprov efter en längre fordonsutbildning. Hugo ska köra upp för tung lastbil och är lite nervös, det är ju som att ta körkort igen.

– Nu är vi inne på sista veckan innan jullovet och idag ska vi påbörja våra uppkörningar. I fredags hade vi teoriprov och det gick jättebra, jag behöver inte göra om det. Resterande del av veckan blir det vård av våra fordon vi kört med under den här perioden. Under fordonsutbildningen har vi delat upp oss på olika täter så några är ute och kör och några är inne och har teori. Vi har tagit dagsutflykter till Falköping och Kinnekullering och så, det har varit väldigt kul! Unden den här tiden har jag också fått spendera mycket tid tillsammans med min stridsparskamrat.

Efter en lång första tid på regementet med mycket kväll- och helgtjänst har det varit skönt med lite lugnare tempo den senaste tiden.

– Jag mår väldigt bra just nu, vi har inte kvällstjänst varje dag längre och inte så mycket helgtjänst. Vi slutar oftast 16:30 och i helgen slutade vi runt 14. Förut kunde vi ofta sluta vid 20:30 eller senare men eftersom att vi jobbar på bra så får vi sluta lite tidigare och då hinner man återhämta sig och fysa till exempel.

Sist vi träffade Hugo var baskerprovet något han såg fram emot, men hur gick det, fick han sin basker?

– Baskerprovet var.. annorlunda! Vi hade hela den veckan haft det på känn och man gick och väntade men inget hände. Men tillslut så! Vi blev väckta klockan tre på natten och jag är inte så morgonpigg så jag förstod inte vad som hände förens jag stod ute i bara kalsongerna typ. Sen var det bara att packa väskorna och så kom vi ut i fält vid åtta på morgonen kanske, så det tog lång tid att visitera allting. Sen höll vi på fram till torsdag vid elva på förmiddagen. Själva baskerprovet bestod av olika situationer vi gick igenom kan man säga; bygga ensambevack, göra upp eld, göra nödsignaler och så vidare. Det var inte mycket sömn, jag tror jag sov fyra timmar och 20 minuter allt som allt. Vi fick inte heller någon mat från 16:30 på måndagen till elva på torsdagen. Det var jobbigt, jag har aldrig testat att inte äta innan. Det gjorde ont i munnen när vi väl fick äta på torsdagen för man var så ovan och jag blev mätt på en halv macka direkt. Men det var en häftig upplevelse och jag fick baskern!

Snart är det dags för jullov och nästan hälften av Hugos tid som värnpliktig på regementet har gått. Hur har det varit att inte fått åka hem så ofta och spendera mycket tid på regementet?

– Nu har vi legat inne i tre veckor snart och det är lite jobbigare när man inte får åka hem och inte kunna trappa ner. Det går som det går, ibland snabbt och ibland långsamt. Min flickvän har en nedräknare och igår var det 192 dagar kvar till muck, det började på 270 eller något sådant. Det är kul när man ser att det går neråt och att det går framåt. När vi är kvar på regementet på helgen så är vi ju inte lediga eller har sovmorgon. utan det är som alla andra dagar. Men det känns att det går upp och ner, så är det ju.

Om bara några dagar är det dags att åka hem på ett efterlängtat jullov. Det blir såklart annorlunda i coronatider men ledighet är alltid välkommet.

– Det är ju Corona men jag ska fira jul med familjen och vila upp mig så jag förhoppningsvis kommer tillbaka i samma skick som när jag ryckte in. Jag hoppas jag kan träffa lite kompisar som jag inte alltid hinner träffa när jag är hemma över en helg bara, mycket tid då går åt att åka fram och tillbaka. Man får försöka snickra ihop något coronavänligt. Det vore också kul att träffa de som är här också, alla är ju utspridda när det är permission, men man kanske kan komma tillbaka en dag tidigare och få ihop en träff innan allting drar igång igen.

Våren startar med full fart på andra sidan årsskiftet och det är då Hugo och hans kamrater verkligen ska få göra det de kom hit för.

– Det vi gör nu är ju vår befattningsutbildning, vi ska bli fordonsförare. I vår kommer vi få använda den utbildning vi går igenom nu och det ser jag fram emot. Att få uppdrag som man tränats för att göra här. Vi kommer väl få fler utbildningar för att lära oss ännu mer, köra bränsle och ammunition och så. Det är alltid kul att lära sig mer genom tilläggsutbildningar!

Under utbildningsåret 2020-2021 kommer vi att följa tre rekryter med olika befattningar som gör värnplikten här på Skaraborgs regemente P 4. Varannan vecka kommer ni kunna läsa om hur det är att göra värnplikten här; vilka uppgifter, utmaningar, upplevelser, motgångar och medgångar går man igenom? En inblick i de värnpliktigas liv under utbildningen. 

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *