Hej Malin, friskvårdsledare, vad gör du på jobbet egentligen?

Hahaha! Ja, den frågan ställer jag till mig själv mellan varven. När jag 2007 sökte tjänsten på avdelningen Idrott och Friskvård, som då bestod av tre idrottsbefäl, en friskvårdsledare och en avdelningschef så var det väldigt konkret och tydligt. Som en del i det teamet var rollen som friskvårdledare främst att stödja verksamheten med friskvård det vill säga områden som främjar och stärker individ och arbetsplats när det gäller livsstilsfrågor som fysisk aktivitet och träning, kost, sömn samt stress. Alltid med strategin att hitta lösningar, ta tillvara framgångsfaktorer och utgå från verksamhetens unika behov.
Idag är jag ensam funktionsföreträdare och arbetar främst med att stödja och skapa förutsättningar för förbanden och chefer inom Skövde garnison att kvalitetssäkra Fysisk prestationsförmåga och även främja hälsa och välbefinnande med arbetsplatsen i fokus. Det omfattar också våra utbildningsanordningar inne och ute i Skövde och Kvarn där det är vaktmästare som ansvarar för den dagliga driften.
Att få arbeta med syftet att stärka och utveckla de mänskliga resurserna är fantastiskt kul men också utmanande. Ett otroligt variationsrikt jobb där jag ena dagen kan arbeta med värnpliktiga och anställda med utbildningar inom Fysisk prestationsförmåga så att förbandet har kvalitet i kunskap och ledarskap. Nästa dag stödjer jag genomförandet av en orienteringstävling för Skövde garnison, pratar med samhall hur vi ska få vaktmästeriet att funka på bästa sätt eller planerar budget för kommande år. Ibland en hel del ensamarbete men jag upplever som oftast att det alltid finns gott stöd och att funktion har ett gott samarbetsklimat med kärnverksamheten. Funktionen är till för verksamheten, inte tvärtom.
Vad krävs för att kunna ha din befattning?
Du behöver ha en högskoleutbildning på minst tre år som hälsovetare/hälsopedagog eller liknande. Du ska också ha kunskap om att bedriva och utveckla det hälsofrämjande arbetet beroende på verksamhet. Det vi ofta trycker på är att man jobbar med arbetsmetoder som har ett främjande tänk det vill säga att verksamheten är expertis och att man använder sig av frågeställningar som; hur vill vi ha det när det är som bäst, vad kan vi påverka, osv. Det man kanske inte får från akademiska poäng men som kanske ändå är den viktigaste egenskapen, är att man är intresserad av människor och organisationen där arbetet ska utföras. Du måste vara en teamspelare, lyssna in och ha förmågan att se sambandet och effekten av samverkan och samordning inom och mellan olika professioner som också har beröringspunkter inom hälsa.
Har du någon dold talang?
Hmm, om man ska gräva fram gamla meriter så har jag tre SM guld i handboll (Sävjsö HK) men vem kan leva på gamla meriter. Fast om jag tänker efter så har jag nog inte varit på en arbetsplats tidigare där det finns så många på ”nästanelit” eller ”har varit Regementsmästare”. Så då är det väl ok att skryta om gamla meriter…hahaha!