På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – friskvårdsledare

Inblick på P 4

Hej Malin, friskvårdsledare, vad gör du på jobbet egentligen?

Hahaha! Ja, den frågan ställer jag till mig själv mellan varven. När jag 2007 sökte tjänsten på avdelningen Idrott och Friskvård, som då bestod av tre idrottsbefäl, en friskvårdsledare och en avdelningschef så var det väldigt konkret och tydligt. Som en del i det teamet var rollen som friskvårdledare främst att stödja verksamheten med friskvård det vill säga områden som främjar och stärker individ och arbetsplats när det gäller livsstilsfrågor som fysisk aktivitet och träning, kost, sömn samt stress. Alltid med strategin att hitta lösningar, ta tillvara framgångsfaktorer och utgå från verksamhetens unika behov.

Idag är jag ensam funktionsföreträdare och arbetar främst med att stödja och skapa förutsättningar för förbanden och chefer inom Skövde garnison att kvalitetssäkra Fysisk prestationsförmåga och även främja hälsa och välbefinnande med arbetsplatsen i fokus. Det omfattar också våra utbildningsanordningar inne och ute i Skövde och Kvarn där det är vaktmästare som ansvarar för den dagliga driften.

Att få arbeta med syftet att stärka och utveckla de mänskliga resurserna är fantastiskt kul men också utmanande. Ett otroligt variationsrikt jobb där jag ena dagen kan arbeta med värnpliktiga och anställda med utbildningar inom Fysisk prestationsförmåga så att förbandet har kvalitet i kunskap och ledarskap. Nästa dag stödjer jag genomförandet av en orienteringstävling för Skövde garnison, pratar med samhall hur vi ska få vaktmästeriet att funka på bästa sätt eller planerar budget för kommande år.  Ibland en hel del ensamarbete men jag upplever som oftast att det alltid finns gott stöd och att funktion har ett gott samarbetsklimat med  kärnverksamheten. Funktionen är till för verksamheten, inte tvärtom.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?

Du behöver ha en högskoleutbildning på minst tre år som hälsovetare/hälsopedagog eller liknande. Du ska också ha kunskap om att bedriva och utveckla det hälsofrämjande arbetet beroende på verksamhet. Det vi ofta trycker på är att man jobbar med arbetsmetoder som har ett främjande tänk det vill säga att verksamheten är expertis och att man använder sig av frågeställningar som; hur vill vi ha det när det är som bäst, vad kan vi påverka, osv. Det man kanske inte får från akademiska poäng men som kanske ändå är den viktigaste egenskapen, är att man är intresserad av människor och organisationen där arbetet ska utföras. Du måste vara en teamspelare, lyssna in och ha förmågan att se sambandet och effekten av samverkan och samordning inom och mellan olika professioner som också har beröringspunkter inom hälsa.

Har du någon dold talang?

Hmm, om man ska gräva fram gamla meriter så har jag tre SM guld i handboll (Sävjsö HK) men vem kan leva på gamla meriter. Fast om jag tänker efter så har jag nog inte varit på en arbetsplats tidigare där det finns så många på ”nästanelit” eller ”har varit Regementsmästare”.  Så då är det väl ok att skryta om gamla meriter…hahaha!

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *