På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – skolinformatör

Inblick på P 4

Hej Therese, skolinformatör, vad gör du på jobbet – egentligen?

Som skolinformatör är min huvudsakliga arbetsuppgift att träffa skolungdomar. Jag informerar om Försvarsmakten, totalförsvarsplikten och grundutbildning med värnplikt – sådana saker som jag själv visste väldigt lite om innan jag ryckte in. En vanlig arbetsdag kan börja med att jag ringer en rektor för att boka in ett besök på en skola. Efter det åker jag tillsammans med en kollega och genomför en idrottslektion med en högstadieklass. På eftermiddagen hittar jag lösningar på hur vi kan nå vår målgrupp digitalt i rådande pandemi eller så planerar jag en mässa eller ett event.

Jag har dessutom förmånen att jobba med likabehandling och jämställdhet på förbandet genom NVK – Nätverk Kvinnlig Värnpliktig. Organisationen syftar till att stärka och stötta den kvinnliga minoriteten i frågor som rör utrustning, ledarskap och olik behandling. Många av befattningarna på förbandet är mansdominerade och organisationen skapar forum för kvinnliga kontakter och förebilder. I mitt arbete med NKV träffar jag värnpliktiga i deras vardag. På övningsfältet, i vårdlokalen eller under stridsfordonsskolan deltar jag som instruktör och placerar örat mot rälsen för att upptäcka eventuella problem i gruppen, plutonen eller på kompaniet.

Vad krävs för att ha din befattning?

Den enda formella utbildning som krävs för min befattning är GMU, grundläggande militär utbildning. Som skolinformatör träffar man i regel nya personer varje dag och därför är det viktigt att man tycker om att prata med och inför människor. Det är av mycket stor vikt att känna ett genuint intresse för målgruppen, att vara tillmötesgående och lyhörd. Som skolinformatör reser man mycket och därför är det bra att kunna vara flexibel med arbetstider. Man ska också vara påläst om mycket. ”Hur ansöker jag till grundutbildning med värnplikt”, ”kan man bära hijab” och ”kan jag göra karriär” är några av frågorna en skolinformatör ska kunna svara på.

Har du någon dold talang?

Såklart! Trots mina misslyckade försök att göra maten som är förpackad i mjukkonserver mer smakfull i fält är jag riktigt vass i köket, jag gillar fika och efterrätter. Min specialitet är brownies med havssalt eller kladdkaka toppad med knäckig kokoskräm. Träffar du mig tipsar jag gärna om recept!

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *