På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följ våra värnpliktiga: Filippa – befattningsutbildning here we go!

Inblick på P 4

Filippa från Orust har nyligen avslutat de tre första månaderna med GMU, grundläggande militär utbildning, och gått in i ett nytt skede av värnplikten; befattningsutbildning. De första veckorna är det fokus på fordon och närmare bestämt lätt personterrängbil.

– Wadsbo kompani är ett understödskompani och trosskompani, så fordonet är det viktigaste man har. Vi har just nu utbildning på tre olika fordon, lätt personterrängbil där min grupp är, tung lastbil och terrängbil. Jag tycker det är jättekul, jag älskar att köra. Däremot tror jag inte att jag i min befattning som gruppchef kommer att köra så mycket, det blir nog mer att leda än att sitta bakom ratten.
Jag är gruppchef inom ledning/samband, men vi har inte fått så mycket information om våra befattningar än. Vad jag har hört kommer det handla om radio, antenner, upprätthålla samband mellan olika grupper och kompanier, så att man ska kunna kommunicera i fält helt enkelt.

Dagarna på regementet startar alltid likadant, ordning och reda ska det vara.

– Vi har som standard att gå upp runt halv sex på morgonen för att städa, göra oss i ordning, äta frukost vid halv sju och sedan städa lite till. Klockan halv åtta är det uppställning och visitation av städutrymmet. Varje grupp har olika ansvarsområden när det kommer till städningen. Jag är logementschef så jag ska ha koll på vårt logement utöver det städutrymme som min grupp ansvarar över.

Att komma in i vardagen i det gröna livet var inte helt lätt, men några månader in i utbildningen sitter en hel del i ryggmärgen.

– Det var stressigt i början gällande tid. Vi fick en minut att lösa en uppgift, två minuter till en annan. Man lärde sig väldigt snabbt och kom in i tänket fort, och nu är en minut jättemycket tid egentligen, jag har fått ett helt nytt perspektiv av tid. Dag ett eller två fick vi hämta ut vapen, AK-5orna. Vi stod på gräsplanen och drillade handhavandet av vapnet en hel dag. Det var ovant i början och jättesvårt om man jämför med nu. Man  visste inte vad allt hette, vilka delar som var vilka och i vilken ordning saker skulle göras, men nu sitter det. Och det sitter i mörker, när man blundar eller är jättetrött. Väcker de oss klockan tre på natten i tältet med ett eldöverfall så vet vi nu vad som gäller och hur vi ska bete oss. Under första fältveckan testade våra befäl oss gällande just detta. Sista natten var det ett eldöverfall, så det var bara fort ut och försvara förläggningen med det vi hade lärt oss tidigare. Och det satt!

Precis som för många av sina kamrater var baskerprovet en av de största utmaningarna Filippa ställts inför hittills, men att gå i mål var å andra sidan väldigt mäktigt efter att ha klarat av det.

– Jag hade spekulerat om att vi skulle få språngmarscha in i mål, och det fick vi. Vi sprang kanske fem kilometer, inte så långt egentligen, men jag kämpade och krigade mig igenom det, och det var bara tack vare kamraterna som stöttade hela tiden. Många hade ont i fötterna och hade normalt sett kanske inte gått på dem, men nu sprang dem med en dunk i ryggen. Väldigt mäktigt!

Filippa och kompaniet spenderade nyligen två fältveckor uppe i Älvdalen med bland annat skarpskjutning och tillfälle att öva mer på rollen som gruppchef.

– Vi fick många tillfällen att öva oss i att leda gruppen, både till vardagssysslor och i strid hela perioden vi var där uppe. Det var skitigt, lerigt och kallt. Jag fick en känsla av hur det verkligen är att leda, jag hade en grupp och skulle se till att gruppen blev eldberedd eller liknande. Det var jättegivande. Där och då när det ösregnade och var kallt var man väldigt trött och ville bara hem, men det är kul när man efteråt inser hur mycket man lärt sig.

Framöver ser hon framförallt fram emot att komma vidare i sin befattningsutbildning.

– Jag tycker hela utbildningen vi har nu med lätt personterrängbil är jättekul och det är en mer specifik utbildning än vad den grundläggande militära utbildningen var. Det ska bli kul att fortsätta och sen komma mer och mer in på min befattning, vad den innebär och att få se vad jag ska bli bra på!

 

Under utbildningsåret 2020-2021 kommer vi att följa tre rekryter med olika befattningar som gör värnplikten här på Skaraborgs regemente P 4. Varannan vecka kommer ni kunna läsa om hur det är att göra värnplikten här; vilka uppgifter, utmaningar, upplevelser, motgångar och medgångar går man igenom? en inblick i de värnpliktigas liv under utbildningen.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *