På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – pansarskyttesoldat

Inblick på P 4

Hej William, pansarskyttesoldat, Wilska kompani, 42.pansarbataljon, vad gör du på jobbet – egentligen?

Det är en mycket varierande tjänst och ingen dag är den andra lik. Om vi är ute och övar så övar vi på både uppsutten strid och avsutten strid, i såväl kompani som pluton, grupp och stridspars storlek. Som skyttesoldat på ett pansarskyttekompani så är vårt primära fordon i striden våra stridsfordon, CV9040. Min roll är skyttesoldat så när vi övar uppsuttet så står jag bak i bollhavet och min uppgift är då att tillsammans med gruppchefen och de två andra i bak (vår ställföreträdande gruppchef och en till skyttesoldat) observera efter motståndaren som vi då antingen målanger till besättningen eller bekämpar med våra finkalibriga vapensystem. Sen övar vi även på avsutten strid, där gruppen anfaller till fots med understöd från vagnen.
Om vi inte är ute på övningsfältet så kan vi istället exempelvis lösa uppgifter på kasern. Några exempel på uppgifter då är vård av materiel, utbildningar och att bibehålla och utveckla vår personliga färdighet som att drilla med våra vapen och exempelvis öva på magasinsbyten och skjutställningar. Vi lägger också stor vikt på vår fysiska prestationsförmåga då vi behöver ha hög uthållighet när vi ska lösa vår uppgift. Så vi har regelbunden kompani- eller plutonfys tre gånger i veckan med en bra mix mellan konditionsträning och styrka/uthållighet. Vi måste kunna bära mycket och långt.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?

Det formella kravet för att bli pansarskyttesoldat är en genomförd och godkänd värnplikt/GMU. Sen ställs det höga krav på dig som individ från och med du tar anställning. Du behöver vara hungrig på att ta in ny kunskap för att kunna växa som soldat och person. Du måste våga visa viljan att vinna – i striden och i lektionssalen. Du behöver kunna visa ödmjukhet inför din uppgift och vara öppen för att ge och ta kritik på ett konstruktivt sätt. Det är också mycket viktigt att vara en god lagspelare. På så sätt utvecklas både du och gruppen och blir bättre på att lösa uppgiften.

Har du någon dold talang?

Jag skulle säga att jag är en självutnämnd mästerkock, smakar du på min mat så kommer du bli positivt överraskad!

 

 

Alla medarbetare i Försvarsmakten har ett gemensamt uppdrag att bygga och upprätthålla vår militära förmåga. Vi har olika roller och kompetenser som tillsammans bidrar till ett starkare försvar. På bloggen kommer vi under året visa vilken bredd av arbeten som finns hos oss på regementet. Såväl militära som civila befattningar

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *