Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – mobiliseringshandläggare

Inblick på P 4

Hej Magnus, mobiliseringshandläggare Skövde garnison, vad gör du på jobbet – egentligen?

Jag jobbar på Garnisonens mobiliseringsavdelning. Vårt arbete är att samordna mobiliseringsförberedelser i garnisonen. Det innebär bland annat att vi har ansvar för att se till så de planer krigsförbanden har för att kunna lösa krigsuppgifter om det krävs, är samordnade och går att genomföra.

Mitt ansvarsområde är de krigsförband som Skaraborgs regemente har. Det innebär dels att jag handgripligen genomföra vissa förberedelser och dels att jag kontrollerar och stödjer krigsförbanden så att de kan genomföra sina förberedelser.

Med mobiliseringsförberedelser menar jag den verksamhet som ger förutsättning för krigsförbanden att kunna hålla anbefalld mobiliseringstid. Det kan handla om att jag ena dagen sammanställer och kontrollerar listor/pärmar till att andra dagen reka nya mobiliseringsområden i terrängen.  I det stora hela kan man beskriva det som att vi ska ha rätt personal på rätt plats med rätt utrustning inom rätt tid för att kunna lösa sina uppgifter när det krävs.

En stor del av arbete är också att utbilda krigsförbanden det vill säga värnpliktiga, soldater och officerare i mobilisering. Det ska hänga ihop från chefernas beslut ner till enskild soldat som ska vidta rätt åtgärder. Utbildningen fokuserar på vad är mobilisering och vad innebär det för enskild individ samt krigsförbandet. Några av frågorna som besvaras under våra utbildningar; hur går en mobilisering till, vilka lagar gäller, vad är en upplysningsplats, vad är inmönstring? Vad gör vi när Hesa Fredrik signalerar beredskapslarm? Detta och mycket mer får man svar på under utbildningen.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?
Som person krävs det att man är noggrann och har god ordning och reda. Det är bra att ha bred kompetens och förståelse för många funktioner.
Du bör kunna planera ditt arbete på längre sikt och ha god förmåga att se helheten.

Har du någon dold talang?
Kanske inte är talang än men det kanske kan bli, jag har stort intresse och gillar att spela golf.

 

Alla medarbetare i Försvarsmakten har ett gemensamt uppdrag att bygga och upprätthålla vår militära förmåga. Vi har olika roller och kompetenser som tillsammans bidrar till ett starkare försvar. På bloggen kommer vi under året visa vilken bredd av arbeten som finns hos oss på regementet. Såväl militära som civila befattningar

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *