I Sverige har vi totalförsvarsplikt och den omfattar alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige. Det innebär att de som omfattas av plikten ska bidra till landets försvar vid behov. Alla svenska medborgare ska det år de fyller 18 fylla i ett mönstringsunderlag på webben. Av dessa kallas sedan ett antal kvinnor och män till mönstring. Efter mönstringen kan man sedan bli uttagen till att genomföra en värnpliktsutbildning.
Vad innebär det egentligen att göra värnplikten? I den här bloggserien får vi följa tre värnpliktiga som är här på Skaraborgs regemente 15, 11 respektive 9 månader; Ida, Filippa och Hugo. Varannan vecka kommer ni kunna läsa om hur det är att göra värnplikten här; vilka uppgifter, utmaningar, upplevelser, motgångar och medgångar går man igenom? En inblick i de värnpliktigas liv under utbildningen.

Ida ryckte in redan vecka 26 och tillhör den grupp värnpliktiga som blev befälsuttagna redan vid mönstringen och för första gången på 10 år ska genomföra 15 månaders värnplikt som kompanibefälselev (KB-elev). Vad har Ida gjort när hon varit här och övriga rekryter fortfarande hade sommarlov? Vilka utmaningar har hon ställts inför hittills?

Filippa ryckte in vecka 31 och har befattningen samband/ledning på Wadsbo kompani. Utbildningen är ganska tuff, men hon var förberedd och taggad på att komma igång. I Filippas första inlägg kommer nu kunna läsa mer om vad hon har fått göra och vilka lärdomar hon dragit från sin första tid på regementet.

Hugo är vår nyaste regementskamrat på P 4 och har precis ryckt in. Det var spännande och lite pirrigt att kliva in på kaserngården där man möttes av ett stort gäng grönklädda personer. Redan då fick han en första uppfattning om hur hans kommande nio månader kommer se ut. Hugo förväntar sig att få minnen för livet under sin värnplikt, men vad mer tar han med sig under resans gång?