På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – kompanichef

Inblick på P 4

Hej Björn, kompanichef på Wadsbo kompani, vad gör du på jobbet – egentligen?

Som kompanichef leder jag verksamheten på mitt kompani, allt från utbildning till insats. Wadsbo kompani är ett så kallat fredskompani, det vill säga att det i grunden är organiserat för att utbilda kompanier till krigsorganisationen. Men på mitt kompani har vi också kontinuerligt tjänstgörande soldater, GSS/K, som utgör en viktig del av Försvarsmaktens grundberedskap. Våra GSS/K är välutbildade och har mycket kort inställelsetid, något som visade sig nu i slutet av augusti när Försvarsmakten inledde en beredskapsinsats på bland annat Gotland. Mina soldater och officerare var snabbt på rull och löste uppgifter som var viktiga för att insatsen skulle lyckas.

På kompaniet bedriver vi också grundutbildning med värnpliktiga soldater. Just nu har våra värnpliktiga chefer och soldater med 11 månaders utbildningstid påbörjat sin utbildning, och nästa vecka rycker våra 9-månaderssoldater in.

Som kompanichef jobbar jag med väldigt många olika saker, allt från planering av utbildning, personalförsörjning, krigsplanering och utveckling av krigsförbanden till att leda arbetsmiljöarbetet på kompaniet, ansvara för rehabilitering av mina anställda som skadat sig och generell personaladministration såsom lönesättning och personlig utveckling för mina officerare och soldater.

Ingen dag är den andra lik, jag har bara en grov uppfattning om vad arbetsdagen kommer bjuda på när jag sätter mig i bilen på väg in mot Skövde. Det dyker alltid upp något oväntat som måste prioriteras. På det sättet är mitt jobb väldigt varierat vilket gör det spännande att vakna och gå till arbetet.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?

I grunden krävs det en officersutbildning, med en ettårig påbyggnadsutbildning i form av Taktisk kurs armé. Man behöver dessutom flerårig erfarenhet av militär verksamhet, inte minst som plutonchef. Önskvärt är också att man tjänstgjort i en stab på nivån ovanför kompani innan man utses till kompanichef.

Som individ krävs det att man har ett sinne för organisation, är flexibel och har en fallenhet att hantera många sker samtidigt, det som brukar kallas för förmågan att ha många bollar i luften!

Har du någon dold talang?

Jag kan både slå i en fyrtumsspik och göra en bladfog, något som kommer väl till pass när man bor i ett hus som är närmare 200 år gammalt.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *