På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – värnpliktskonsulent

Inblick på P 4

Hej Andreas, värnpliktskonsulent för Skövde garnison, vad gör du på jobbet – egentligen?

I samband med att den allmänna värnplikten återinfördes, kom så småningom även den här befattningen att återinföras. Jag och mina två kollegor Amanda och Sofia har som uppdrag att stödja värnpliktiga i genomförandet av deras värnplikt. Vårt uppdrag innebär att erbjuda stödjande och motiverande samtal i syfte att så många som möjligt ska kunna fullfölja sin utbildning och därmed kunna krigsplaceras. I vårt uppdrag ingår även att stödja befälslaget i sociala frågor kring de värnpliktiga.

I dagsläget är det svårt att beskriva en vanlig dag på jobbet då tjänsten är ny och vi är mitt uppe i vårt första inryck. Men som vanligt inom Försvarsmaktens verksamhet tror vi oss kunna se fram emot mycket omväxlande och intressanta arbetsdagar. Vi ser fram emot att få möta de värnpliktiga samt att få följa deras väg fram till muck.

Vad krävs för att ha din befattning?

Jag och mina kollegor är civilt anställda och är antingen utbildade beteendevetare eller socionomer med arbetslivserfarenhet från socialt arbete. En värnpliktskonsulent behöver även ha fördjupade kunskaper i lagar och förordningar som särskilt berör värnpliktiga. Det är också viktigt att vara en god lyssnare samt intressera sig för vad andra har att berätta. Stora delar av vårt jobb utgår från samverkan med andra parter vilket kräver god social förmåga. Dessutom är det viktigt att kunna inge förtroende.

Har du någon dold talang?

Jag är grym på att laga riktigt god helgmat. Eller vänta, jag är lite mer ödmjuk än så. Min kollega la orden i mun på mig. Jag tar även god hand om familjens hamstrar. Det är å andra sidan kanske inte något jag hade valt men vad ska man göra?

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *