På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – Gruppchef

Inblick på P 4

Hej Erik, gruppchef på Wartofta stridsvagnskompani, vad gör du på jobbet – egentligen?

Man kan säga att min befattning är tvådelad. I den ena rollen är jag instruktör, där utbildar jag värnpliktiga på grundläggande soldatutbildning, samt utbildar soldater på Stridsvagn 122. I den andra rollen är jag chef för en av grupperna på Stridsvagnskompaniet.

Vilket ansvar jag har för dagen beror helt och hållet på vilken verksamhet som arbetslaget löser för tillfället.

Några månader kan bestå av att jag är ute på skjutbanan eller i skogen och utbildar värnpliktiga på exempelvis vapenhantering, strid eller förläggningstjänst. Nu är jag till exempel med och utbildar kompanibefälsskolan som ryckte in i slutet av juni. Resten av året kan bestå av att öva i rollen som Stridsvagnsofficier, det vill säga utbilda soldater på Stridsvagnssystemet eller själv truppföra.

Vad krävs för att kunna ha din utbildning?

Förutom de formella utbildningarna som krävs, till exempel instruktörskurs stridsvagn 122 samt specialistofficersutbildning, bör man ha en hög personlig mognad för att kunna utbilda och leda verksamhet på mer grundläggande nivå, det vill säga grupp och pluton. Man bör även vara stresstålig då man stundtals jobbar mycket med stort ansvar.

Man ska inte vara rädd för att under en längre tid jobba med samma arbetsuppgifter. Det är en förutsättning för att bli kompetent på sitt område. Inte heller ska man dra sig för att själv gå tillbaka och repetera eller öva på sina personliga färdigheter.

Kort sagt ska man ha en vilja att bli expert på sitt område och hjälpa andra att utvecklas.

Har du någon dold talang?

Trots att markstrid är mitt huvudsakliga arbetsområde trivs jag väldigt bra i vatten. Mitt rekord i undervattenssimning är 45 meter.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *