På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – militärpolis/insatschef

Inblick på P 4

Hej Johan, militärpolis/insatschef, vad gör du på jobbet – egentligen?

Det är en bra fråga som jag egentligen inte kan svara på. Det har inget med sekretess att göra utan det är verksamheten och uppkomna händelser som styr vad jag göra på jobbet.  Min befattning Insatschef finns för att jag ska vara beredd att genomföra insatser dygnets alla timmar. Insatser som riktar sig främst mot att förhindra och skydda så att inga obehöriga tar sig in på våra skyddsobjekt eller kommer åt skyddsvärd materiel och handlingar.  Att vara ute och synas med våra fordon och fotpatruller är en del i att motverka att händelser ska inträffa.  Jag är chef för ett arbetslag som tillsammans ska lösa de uppgifter som uppkommer, och det är allt från att ta hand om en bortsprungen hund till att genomföra skarpa insatser tillsammans med polisen i ärenden som rör försvarsmakten.

Jag jobbar dygnsvis och finns alltid på plats om det händer något. Många tänker ”Får man problem eller har en fråga så går man till vakten”. Därför är uppgifterna så olika och även om det egentligen inte alltid är min uppgift att lösa dem så gör jag allt för att hjälpa till.

Jag är även utbildad militärpolis och har samma befogenheter som en polis när det rör Försvarsmakten såväl geografiskt som personellt, materiellt eller vår verksamhet. Kontinuerligt genomför jag och mina kollegor hastighets- och nykterhetskontroller främst för att öka trafiksäkerheten. När brott begås så upprättar jag anmälan och genomför brottsutredningar där förundersökningsledare från åklagaren eller polisen är beslutsfattare. Detta arbete måste givetvis göras mycket noggrant så det blir rättssäkert vid en eventuell rättegång.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?
De formella kraven för min befattning är att man med godkänt resultat genomgått insatschefskurs och skyddsvaktsutbildning. För att kunna arbeta som militärpolis krävs det att man med godkänt resultat har gått militärpolisutbildning.

Som person krävs det nog att man är flexibel, social, nyfiken, hjälpsam men framför allt har en rättriktad moralisk kompass. Det sistnämnda är också det ”svåraste” då jag ju oftast rör mig bland människor jag känner, att då kunna säga ifrån och göra rätt även när det är en nära kollega. Jag tror också att det är viktigt att man har en vilja att skapa ordning och trygghet.

Har du någon dold talang?
Fantastiskt bra bollsinne.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *