Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – Krigsplutonchef

Inblick på P 4

Hej Matilda, krigsplutonchef, vad gör du på jobbet – egentligen?

Som krigsplutonchef på en värnpliktig pansarskyttepluton har jag förmånen att få utbilda samtidigt som jag själv utbildas, framförallt genom truppföring. Arbetsuppgifterna varierar från dag till dag och har under det senaste halvåret bland annat innefattat deltagande i högvakt, vagnskola och nu kompani- och bataljonsövningar. Ena veckan övas sabelföring på kaserngården, andra veckan genomförs skarpskjutning med vagnarna i terrängen – variationen är både utmanande och utvecklande på flera olika sätt, men ger framförallt en roligare vardag.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?

Alla har olika förutsättningar sett till tidigare erfarenheter, styrkor och svagheter. En duktig plutonchef har enligt mig goda fackkunskaper, förmår hantera olika typer av människor under både lättsamma och mer påfrestande situationer, samt är genuint intresserad av sina underställdas utveckling och välmående. Det enskilt viktigaste för att uppnå den målbilden är en bra inställning; att inte ge upp när det är motigt, men framförallt att inte sluta när det går lätt – det finns alltid något att utveckla. Därtill finns det en faktor som starkt underlättar processen, kompetenta kollegor. Det som krävs för att göra bra ifrån sig som plutonchef är alltså att vara lyhörd, att fortsätta utmana sig själv samt att ta tillvara på den breda kompetens som finns bland kollegorna.

Har du någon dold talang?

Ohja! Min dolda talang kommer från ett tidigare liv som fotbollsspelare. Att nyttja fötter och knän har aldrig varit min starka sida, däremot att använda huvudet (#taktiker). Skämt åsido, mitt nickrekord är 89, vilket är frustrerande nära 100.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *