Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – bataljonchef

Inblick på P 4

Hej Annelie, bataljonchef på Krigsförbandsenheten, vad gör du på jobbet – egentligen?

Det är en bra fråga. Jag har egentligen två olika roller. I den ena är jag chef för en av våra pansarbataljoner, och i den andra är jag ställföreträdande chef på Krigsförbandsenheten där vi bland annat utbildar våra värnpliktiga och våra anställda soldater och gruppchefer.

Mitt jobb är väldigt omväxlande och ingen dag är den andra lik. Ena dagen kan jag följa upp utbildningen på något av kompanierna eller leda ett fyspass med staben. En annan dag kan jag sitta i möte med Försvarsmaktens ledning och diskutera arméns tillväxt. Mitt ansvar är att bemanna, utbilda, träna och vidmakthålla, inte bara min egen bataljon, utan alla de krigsförband som vi utbildar vid Krigsförbandsenheten. Därför är en viktig uppgift jag har, att företräda dessa krigsförband och all vår personal i olika sammanhang. Detta är särskilt viktigt nu när armén ska bli större, och vi behöver hjälpas åt för att göra detta på ett sätt så våra resurser räcker till.

En annan uppgift som jag brinner för är arbetsmiljön, och då framförallt hur vi trivs på jobbet och hur vi behandlar varandra. Och trivs på jobbet det gör jag. Detta är nog den mest intressanta och givande befattning jag har haft hittills. Att få arbeta tillsammans med så skicklig och ambitiös personal som vi har här på Krigsförbandsenheten sporrar mig till att hela tiden bli bättre.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?

För att bli bataljonchef så behöver du veta lite om mycket eftersom arbetsuppgifterna är så skiftande. Därför bör du ha jobbat många år och skaffat dig erfarenheter både om bataljonen och dess ingående system, men också om taktik på olika nivåer, produktionsledning, viss administration, och inte minst om hur människor fungerar. Det är detta du kan basera ditt ledarskap på. Du ska också ha läst HOP (Högre Officers Programmet) och vara utnämnd överstelöjtnant.

Har du någon dold talang?

Jag är duktig på att sticka. Jag stickar vantar, sockor, tröjor mm. Det är både kreativt och avslappnande.

Alla medarbetare i Försvarsmakten har ett gemensamt uppdrag att bygga och upprätthålla vår militära förmåga. Vi har olika roller och kompetenser som tillsammans bidrar till ett starkare försvar. På bloggen kommer vi under året visa vilken bredd av arbeten som finns hos oss på regementet. Såväl militära som civila befattningar.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *