På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsgivare – 1000 befattningar – plutonchef

Inblick på P 4

Hej Caroline, plutonchef på ett GSS/K kompani, vad jobbar du med egentligen?

En dag som plutonchef på ett kompani med kontinuerligt tjänstgörande soldater är väldigt varierande. Vi på plutonen gör allt mellan att lösa skarpa uppgifter inom Sverige och stå i beredskap till att utbildas på nya vapensystem eller fördjupas oss i metoder för strid.
Som plutonchef så har jag delansvar för att plutonen har rätt personal med rätt utbildning. Vissa dagar är det jag som håller utbildning för mina soldater på plutonen men även ibland kompaniets soldater och vissa dagar är det jag med min pluton som utbildas. I Försvarsmakten kan man alltid utvecklas och bli lite bättre.
Jag har även personalansvar för soldaterna vilket innebär att jag ska se till att vi följer de styrningar och lagar som gäller för en anställd inom Försvarsmakten samt att deras arbetsmiljö är god.

Vad krävs för att kunna ha din befattning?

För de flesta av Försvarsmaktens plutonchefsbefattningar behöver man läsa en 3 årig utbildning. Den utbildningen genererar 180hp som du läser på Försvarshögskolan men officersprogrammet genomförs vid campus Karlberg.

Att kunna ha många bollar i luften har jag tyckt underlättat för mig när det kommer till att hänga med i den varierande vardagen. Att kunna ta människor och läsa av lägen ser jag också som en viktig del i att vara plutonchef.

Har du någon dold talang?

Något som alla kanske inte känner till om mig är att jag har kommit tvåa i konståkning under ett amatörmästerskap i Tallin. En annan okänd talang är att jag kan hela texten till Bara Sport med Galenskaparna utantill.

 

Alla medarbetare i Försvarsmakten har ett gemensamt uppdrag att bygga och upprätthålla vår militära förmåga. Vi har olika roller och kompetenser som tillsammans bidrar till ett starkare försvar. På bloggen kommer vi under året visa vilken bredd av arbeten som finns hos oss på regementet. Såväl militära som civila befattningar.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

2 kommentarer

 • Carl Hesser 19 februari 2020 10:42

  Nu när värnpliktiga PB introduceras i år. Hur stor skillnad blir deras uppgifter ut, som färdigutbildad, i förhållande till den högskoleutbildade plutonchefen? Har de en mindre utbildning efteråt för officer? Hur kan det vara fördelaktigt inför en karriär i försvarsmakten?

  • Inblick på P 4 Carl Hesser 26 mars 2020 11:17

   Hej

   Ursäkta (väldigt) sent svar. Svar från vår rekrythandläggare nedan:

   Nu när värnpliktiga PB introduceras i år. Hur stor skillnad blir deras uppgifter ut, som färdigutbildad, i förhållande till den högskoleutbildade plutonchefen? -Den skillnad som vi ser idag är att det läggs mer fokus på att bli chef och kunna verka som ställföreträdare alt chef i krigsorg och beroende på hur organisationen ser ut samt vilken befattning man utbildas inom. Detta skall man också kunna se som en bredare grund om man skall söka vidare till skola (OP).

   Har de en mindre utbildning efteråt för officer? -Skulle man läsa vidare nedgår inte utbildningstiden vid skolan utan den är 3 år.

   Hur kan det vara fördelaktigt inför en karriär i försvarsmakten? -Skall ge en ökad förståelse inför och under skolan för en djupare kompentens efter skolan. Skall kunna klara eventuella studier bättre vid en militär skola.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *