På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning Våreld och mobiltelefoner

Inblick på P 4

Nu är det snart dags för övning Våreld. Det är förbandets slutövning och nu ska vi få bekräftelse på att all utbildning och träning under året har gett önskat resultat. Det är nu vi ska visa vår förmåga.

Eftersom armén är under uppbyggnad så är det intressant för en främmande makt att få reda på så mycket som möjligt om just den svenska arméns förmåga i fält. Vi vidtar flera olika säkerhetsskyddsåtgärder för att skydda oss mot sk främmande underrättelseinhämtning. Ett sätt är att vi inte tillåter de övade officerarna eller soldaterna vid förbanden att medföra mobiltelefoner under övningarna. ”Train as you fight, fight as you train”. I ett skarpt läge kommer vi inte heller att tillåta mobiltelefoner eftersom en mobiltelefon kan användas för att inhämta information om ett förband på flera olika sätt som avlyssning eller geografisk spårning. Vi vet också att mobiltelefoner kommer användas i olika former av påverkanskampanjer i händelse av ofred. Nyligen sände Sveriges radio ett program om detta i P1.

Det finns dock mobiltelefoner i övningsledningen, hos våra förbandsinstruktörer och hos vissa av de övade enheterna. Främsta syftet med dessa är säkerhet och att kunna ringa 112 om olyckan skulle vara framme.

För våra soldater och officerare är det oftast inte något större problem att inte kunna höra av sig. Vi har ändå så mycket annat att göra och tänka på. Att det däremot kan kännas jobbigt för anhöriga att inte kunna kontakta sina soldater eller officerare i samma omfattning som man kanske är van vid förstår jag, men jag kan försäkra er om att vi tar hand om dem på bästa sätt. Och de kommer att ha mycket att berätta när de kommer hem.

Skulle det ske en olycka så brukar det komma ut i media ganska snabbt. Då är det naturligt att du som anhörig blir orolig och så fort som möjligt vill veta om just sin soldat eller officer är inblandad. Där är mitt budskap att om du som anhörig inte hör någonting så kan du vara lugn. Om en olycka sker prioriterar vi att kontakta berörda anhöriga. I ett senare skede kan vi ge soldater möjlighet att ringa hem för att bekräfta att de mår bra.

Om istället du som anhörig skulle behöva komma i kontakt med en soldat så finns det nummer att ringa. Dels så ska soldaten ha fått ett telefonnummer till sin närmaste förbandsinstruktör, eller ”blågula” som vi kallar dem. Dels finns det ett centralt nummer till övningsledningen som anhöriga kan ringa om något akut har hänt hemma, 0500-46 55 02. Det går också att ringa oss via växeln så kopplas man till någon i övningsledningen. För att vi i vår tur ska kunna föra fram meddelandet till rätt soldat måste du som anhörig kunna ange soldatens namn, vilket kompani och pluton denne tillhör, och gärna namnet på soldatens närmaste chef.

Nu hoppas jag att vi får en riktigt bra övning där alla får möjlighet att visa vad de har lärt sig under året. Och så hoppas jag att vi får bra väder!

Överstelöjtnant Annelie Olausson
Chef 42.pansarbataljon

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

2 kommentarer

  • Nils 10 maj 2019 23:21

    Ja, vad ska man säga.. Foliehatt på!

  • Tankar kring mobilförbud vid övningar – Taktisk.se 12 maj 2019 10:39

    […] ska förbjudas under övningar eller ej, har återigen aktualiserats i och med ett inlägg där chefen för 42.pansarbataljonen annonserat att förbandet inte kommer tillåtas ha med sig mobiltelefoner under Våreld 19. Även […]

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *