Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Sjukvårdsplutonen gör sig redo för Mali

Inblick på P 4

Att ha en välfungerande och avancerad sjukvård på plats nere i Mali är ett måste. Trots att medarbetarna i Mali 10 är förberedda inför uppdraget finns det alltid risk att olyckor inträffar.

– Vi måste alltid vara redo för att göra en insats om det händer något, säger Viktor Johansson, plutonchef.

Sjukvårdsplutonen för Mali 10 består av ett 30-tal personer med läkare, sjuksköterskor och sjukvårdssoldater. I plutonen finns det i sin tur personal med olika specialistområden bland annat kirurger, operationssjuksköterskor och narkosläkare.

– Vi har all den kompetens och utrustning vi behöver för att klara av våra utmaningar, säger läkaren och kaptenen Denise Bäckström.

Befattningsutbildningen för sjukvårdspersonalen är fem veckor lång och består av flera delar.

Under utbildningen har sjukvårdsplutonen övat och förberett sig inför rotationen ner till Mali. Bland annat genom att öva under mer realitiska förhållanden genom att simulera operationer i uppbyggda tält.

– Mycket av våra förberedelser handlar om att få personalen bekväma att jobba i en annan typ av miljö. Tillvägagångssättet är det samma som på ett vanligt sjukhus men utrymmet är mycket mindre, säger Denise Bäckström.

Tälten som sjukvårdsplutonen har till sitt förfogande fungerar ungefär som mobila sjukhus och kan snabbt byggas upp om en olycka eller allvarligare händelse inträffar. Ett sjukvårdstält tar mellan 10 – 20 minuter att bygga upp och förvaras i släp tillsammans med den medicinska utrustningen i släp, körda av terrängbilar.


Genomgång av övningsmomenten utanför tälten

Interiör av tälten

Genom att öva så realistiskt som möjligt är sjukvårdsplutonen väl förberedda om något skulle inträffa på plats i insatsområdet.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *