På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Frågor och funderingar kring att vara anhörig

Inblick på P 4

Veteran- och anhörigsamordnare Christer Flor, Mikael Forslund och Linda Ericsson från Soldathemmet

Anhöriga till dem som är iväg på insats är en viktig grupp som vi arbetar med att stödja.

Frågor och funderingarna är många och alla inblandade är unika individer som påverkas olika! För att få en del svar och förklaringar bjöd Veteran- och anhörigsamordnaren i Skövde Garnison tillsammans med Skövde Soldathem in Mikael Forslund för att med sina ord berätta om egna upplevelser och erfarenheter.

Mikael jobbar till vardags som officer i garnisonen och hans fru är sjuksköterska men inte i Försvarsmakten. Familjen har tillsammans under åren genomfört fem insatser.
– Frun har gjort fyra och jag en och dessutom har vi två barn, men de har liksom fått åka med på köpet, berättade Mikael.

Första insatsen var när frun åkte till Afghanistan och Mikael blev anhörig på hemmaplan. Han ställde en fråga till publiken som var på plats.
– Vilka problem tror ni jag såg med det? En sak var att vi båda inte hade några släktingar i närheten eftersom vi flyttat ner från norra Sverige. Det gjorde att vänner och bekanta här nere fick en viktig roll.

Mikael pratade mycket om att söka sig till olika nätverk av andra anhöriga och att våga prata om hur det är att vara själv när ens anhörig är iväg. Organisationer som Invidzonen och Soldathemmet men också de anhörigträffar som anordnas av Försvarsmakten ger ett bra stöd i detta berättade han.

När Mikael sen åkte till Afghanistan kändes det som en trygghet att frun förstod hur vardagen på en insats ser ut och kände också igen en del platser som Mikael ibland refererade till. Det gjorde det både lättare för honom och hans fru. Under sin berättelse gav han också en del praktiska råd.
– Går tvättmaskinen sönder får man väl göra som vanligt. Man ringer någon som lagar den eller så köper man en ny och nyttjar butikens erbjudande om att få den hemkörd och installerad.

Mikael pratade också en del om hur de upplevt avslutet av insatserna. Hans tips där var att inte boka in fullt schema direkt utan låta den som kommer hem landa in i vardagen innan man hittar på en massa saker. Ett annat sätt som familjen använt var att åka iväg på en gemensam resa någon vecka efter hemkomst.
– Då åker man iväg gemensamt och kommer sen hem gemensamt och kan köra igång vardagen igen.

Ni som kommer på anhörigträffarna framöver kommer kanske träffa Mikael, då han lovade att försöka hinna med att delta och dela med sig av sina erfarenheter vid ytterligare något tillfälle.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *