Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mali 10 förbereder sin utbildningsperiod

Inblick på P 4

Mali 09 har precis tagit över ansvaret för den svenska delen av FN-insatsen i Mali och här hemma förbereder sig Mali 10 för att kunna lösa av dem om cirka ett halvt år. Chef för Mali 10 är överstelöjtnant Dan Hagman.

– Under senhösten åkte jag tillsammans med några medarbetare på en första rekognosceringsresa till insatsområdet. Erfarenheter från den resan, tillsammans med övrig information och kunskap som vi har, använder vi i vår egen planering vid P 4 och även vid den planering för hela utbildningen som vi tillsammans med Internationella Utbildningsenheten vid Livgardet  (INT Utb) har slutfört.

Dan omgiven av stabschef Jesper Sparre och kontingensförvaltare Jimmy Ågesjö som under hösten har arbetat tillsammans för att förbereda insatsen med Mali 10

Försvarsmakten är på plats i Mali och stöttar den FN-ledda stabiliseringsinsatsen i Mali, MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). Det svenska styrkebidraget är i huvudsak verksamma i MINUSMA sektor Väst, förlagt utanför Timbuktu, men finns även i Bamako. Personalen på plats består bland annat av ett underrättelseförband och en nationell stödenhet och uppgår till ungefär 250 personer.

Under slutet av 2018 och huvuddelen av 2019 är det personal från Skaraborgs regemente (P 4) som, med stöd av andra regementen och flottiljer, ansvarar för underrättelseförbandet i kontingenterna Mali 09 och Mali 10. På plats kommer underrättelseförbandet, tillsammans med andra nationer, bidra med att kartlägga, samla in och analysera information om konflikten och väpnade grupper i området för att stödja i Force Commander och MINUSMAS stöd till fredsavtalet.

Dan Hagman har tillhört P 4 sedan årsskiftet 2014 -2015 och då arbetat vid Bohusdalgruppen i Skredsvik. Han har tjänstgjort i internationella insatser i Kosovo och Afghanistan och har nu påbörjat förberedelser inför Mali 10.

Mali 10 började förbereda sig i augusti i år med ett fåtal personer som efter hand har utökats. Huvuddelen av tiden har ägnats åt bemanningsarbete, samverkan med stödjande regementen och flottiljer och att genomföra övriga förberedelser för utbildning och insats. Efter nyår är det inryckning, då kommer övrig personal till styrkan.

– Nu närmast efter jul och nyår kommer vi på Mali 10, tillsammans med INT UtbE och övrigt stöd göra allt vi kan för att vi ska få en så bra utbildning som möjligt innan vi påbörjar vår insats i början av sommaren 2019, avslutar Dan.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *