På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fastkörningar och samverkan

Inblick på P 4

Tempot på övningarna ökar och för spaningskompaniet har det varit många intensiva dagar ute i fält. Så här sammanfattar de sina senaste veckor under insatsutbildningen.

Det går inte alltid som man tänkt sig under utbildningen. Foto: Alexander Toledo/Försvarsmakten

Under en vecka fick vi utbildning i lätta terrängvagnar och då några av oss aldrig kört en fyr- eller sexhjuling var det mycket som var nytt. Vi började veckan med teori för att sedan börja köra fordonet, vi fick bland annat köra sicksack mellan koner och köra upp. Under en kväll fick vi även vada i Vättern med fordonet. Det var en spännande övning och helt plötsligt var det som att köra en vattenskoter.

Det roligaste var nog övningsdygnet. Då fick vi lämna släpet på en plats för att sedan köra iväg några kilometer. Målet var att hitta tillbaka till släpet men vi fick inte köra på större vägar. Vi fick verkligen prova vad fordonet gick för då vi körde mycket i skogen.

Samarbete är viktigt och det gäller att man litar på sin kamrat när man kör i terräng. Foto: Alexander Toledo/Försvarsmakten

Veckorna bjuder på många utmaningar, men också vackra solnedgångar. Foto: Alexander Toledo/Försvarsmakten

Vi har även samövat hela kompaniet och äntligen fått rulla full besättning i Galten. Vi övade olika scenarior där vi bland annat fick samverka med ”byäldste” och hamnade i olika situationer, ibland blev vi beskjutna och ibland sköts det i närheten av oss – allt detta fick vi agera efter. Under veckan övade vi även med utslaget fordon och skadad personal för att sedan avsluta med nattkörning. Under det senare passet fick verkligen förare och vagnchef testa sitt samarbete när de körde i totalt mörker. Mitt fordon körde fast två gånger och det var första gången vi gick tillkalla bogserhjälp. Det var bra övningar då samtliga i fordonet fick testa sina specifika befattningar.

Träffade man inte målet fick man i alla fall en trevlig promenad. Alexander Toledo/Försvarsmakten

Vi har även lärt oss att hantera prickskyttegevär 90 genom att skjuta på olika avstånd. Vi gick många meter för att markera och ibland träffade man inte tavlan, men då var det i alla fall en trevlig promenad.

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *