På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utbildningarna rullar på

Inblick på P 4

Utbildningarna för Mali 09 rullar på och under några veckor genomförs förarutbildningen till terrängbil 16, som även går under namnet Galten. Galten är det fordon som vi kommer att använda oss av i insatsområdet och den ger oss ett gott skydd när det kommer till fientlig eld, minor och IED:er (improvised explosive device).

Under utbildningsveckorna lär sig förarna att bland annat köra i stadstrafik, terrängkörning samt att framföra fordonet i dagsljus och i mörker. Syftet med utbildningen är att ge förarna en god grund att stå på vilket kommer göra det både tryggare och enklare för oss att lösa våra uppgifter borta i Mali.

– Samtliga som deltar är positiva och tar snabbt till sig all kunskap. Själva utbildningen handlar om att eleverna ska öka sin förmåga att framföra Galten och kunna ta hand om fordonet under en längre tid, säger Mikael Forslund, utbildningsansvarig.

Utbildningen testar förarna i olika områden. Här lär de sig att framföra sitt fordon i sand, något som de kommer att göra i insatsområdet. Fotograf: Alexander Toledo/Försvarsmakten.

Det gäller att känna efter hur fordonet styrs i sanden och arbeta med lufttrycket. Fotograf: Alexander Toledo/Försvarsmakten.

Dammet från våra fordon är något som vi kommer att bli vana vid. Fotograf: Alexander Toledo/Försvarsmakten.

Förutom att kunna köra måste förarna även kunna vårda sitt fordon efteråt. Fotograf: Mikael Johansson/Försvarsmakten

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *