På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Har du koll på din ekonomi?

Inblick på P 4

Det är mycket som ska fixas innan insatsen och utbildningen börjar. För att göra det lite enklare har vi tagit hjälp från Pauline Johansson, som arbetar som privatrådgivare premium på Nordea. Hon har flera bra tips och trix som man bör tänka på inför insats.

Det är bra att lösa ekonomi innan insatsen börjar. På bilden syns en nattförläggning för delar ur den svenska malistyrkan.

Hej, vad roligt att jag får möjlighet att skriva till er! Hur ska du göra för att känna dig trygg gällande ekonomi? Vad är egentligen viktigt att tänka när ni ska på utlandstjänst? Mitt namn är Pauline Johansson och jag jobbar som Privatrådgivare på Nordea sedan sex år tillbaka. I min vardag möter jag kunder för att prata om deras mål och drömmar i livet. 

Det viktigaste jag tycker och även de kunder jag mött som ska på utlandstjänst är att ha ordning i ekonomin. Gör det enkelt och överskådligt vilket underlättar om en närstående behöver hjälpa dig under resans gång. Ett förslag är att köpa en pärm med de räkningar som brukar komma, försäkringar, sparande och lån. 

För att det ska rulla på i vanlig ordning så finns det bra hjälpmedel och nedan kommer jag ta upp några. Autogiro och e-faktura är två sådana som underlättar den löpande ekonomin. Autogiro innebär att en räkning per automatik dras från ditt konto ett visst datum utan att du behöver godkänna summan varje månad. E-faktura är desamma som en pappersfaktura, fast skillnaden är att du får fakturan till internetbanken och därifrån kan ändra belopp och betalningsdag, du behöver då varje månad gå in och godkänna de fakturorna innan de dras. Glöm inte att ta med inloggning/dosa till internetbanken så att ni kan ordna det mesta bortifrån (om ni har tillgång till internet). 

Kontrollera utgångsdatum på betalkort (Visa eller Mastercard), så att det gäller under resans gång och inte slutar fungera. Kontrollera även utgångsdatum på ditt mobila bankid, alternativt att du förnyar det så att det gäller under resan.

Om ni skulle behöva hjälp eller stöttning hemifrån med er ekonomi när ni är på utlandstjänst är det viktigt att en/flera närstående har fullmakt. Den som ger fullmakt är fullmaktsgivare och den som får fullmakt är fullmaktshavare. Det ska vara en person som ni litar på till 100%, eftersom ni då lämnar er ekonomi i dennes händer och den får fri tillgång till er ekonomi, ni kan givetvis begränsa fullmakten och välja vad fullmaktshavaren får göra. Fullmakten behöver vara skriftlig och oftast kräver banken att ni använder bankens fullmaktsformulär då den behöver vara specificerad. Fullmakten kan hjälpa er med bankärenden om problem uppstår, lösa in utbetalningskort, se över sparade eller om en faktura inte blivit betald och ni då vill ha hjälp att betala. Det finns också något som heter medanvändaravtal vilket är en fullmakt över telefon och dator. Då kan den som får fullmakt tillgång till er ekonomi över nätet och telefon, hjälp att betala räkningar etc. Läs noggrant igenom och fundera över vad fullmaktshavaren ska få tillgång till och möjlighet att göra. 

Ni får också stora insättningar på kontot (lön) och kommer troligtvis inte att använda upp allt kapital på samma sätt som ni gör hemma i Sverige. Då kan det vara bra att ha en placeringsfördelare så att pengar från ert konto per automatik förs över till sparkonto eller investeringssparkonto och att ni då förhoppningsvis kan få avkastning på era pengar. Ni riskerar då inte heller att bli av med alla era pengar om kortet blir skimmat. 

Så de fem sakerna jag tycker att ni ska ta med er från denna läsning är:

  1. Ordning och reda! 
  2. Autogiro/e-faktura
  3. Kontrollera utgångsdatum på betalkortet
  4. Fullmakt och medanvändaravtal
  5. Placeringsfördelare. 

Tack för ert intresse och stort lycka till önskar vi på Nordea! 

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *