På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Insats för hela familjen

Inblick på P 4

Magnus Frykvall, chef för Mali 09 vet hur viktigt det är att det finns en ömsesidig dialog mellan anhöriga och personal. Bilden togs i början på året då Magnus övergick till att börja arbeta med att sätta samman Mali 09.

Med start i höst och ett år framåt kommer personal från Skaraborgs regemente, P 4, att ansvara för den svenska delen av FN-insatsen i Mali. Det kommer att bli en insats där både soldater och anhöriga utgör en viktig del i FN:s långsiktiga arbete för ökad global säkerhet.

– Jag själv har fru och tre barn och jag är fullt medveten om att insatsen sträcker sig långt utanför personen som tjänstgör i Mali. Det krävs ömsesidig förståelse, både för personal och anhöriga, och vi måste stödja varandra för att kunna genomföra uppdraget. Jag är samtidigt medveten om att detta stöd inte är ovillkorligt och aldrig kan krävas, men vi alla har ett gemensamt ansvar att ha en öppen dialog och samtidigt visa hänsyn till varandra, säger Magnus Frykvall, chef för Mali 09.

Sedan våren 2013 har Försvarsmakten varit på plats i Mali och stöttat den FN-ledda stabiliseringsoperationen i Mali, Minusma (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). Det svenska styrkebidraget är i huvudsak verksamma i Minusmas sektor väst, förlagt på camp Nobel utanför Timbuktu, men finns även i Minusmas högkvarter i Bamako.

Att arbeta i Försvarsmakten kan innebära tjänstgöring utomlands och under hösten 2018 är det vår personal från Skaraborgs regementes tur att åka ner till Mali. På plats kommer vi, tillsammans med andra nationer, bidra med att kartlägga, samla in och analysera information om konflikten och väpnade grupper i området. En viktig uppgift som syftar till att stödja den Maliska regeringen i implementeringen av fredsavtalet och minska spänningarna mellan grupperingarna i landet.

– Med hänsyn till de terroristgrupper som idag är verksamma i Mali innebär ett misslyckade för FN, på sikt, en ökad risk för att dess grupper växer sig allt starkare. Genom att hjälpa Mali till fred ökar vi också den globala säkerheten vilket i dagens samhälle påverkar oss alla. Jag vet att det Försvarsmakten levererat hittills är uppskattat och nödvändigt för FN-insatsen i Mali, och vi avser att fortsätta med det goda arbetet, säger Magnus.

Magnus Frykvall, som har arbetat på P 4 sedan han ryckte in som gruppchef 1995, ser ödmjukt på uppgiften vilken kommer att bli hans tredje insats utomlands. Han är samtidigt medveten om vilken insats och uppoffring som familj och anhöriga gör under tiden som deras närmsta är borta.

– Insatsen kommer att innebära friktioner och kommer att bli en mycket annorlunda vardag för oss som åker ner och ni som stannar kvar. Jag rekommenderar starkt att ni deltar på de anhörigaktiviteter som försvarsmakten och anhörigorganisationerna erbjuder, dessa tar inte bort alla friktioner men de hjälper oss att hantera dem.

Nästa inlägg: Hur är säkerheten på plats?

Personlig blogg

Välkomna till Skaraborgs regementes, P 4, blogg. På denna sida kommer du att få en inblick i regementet och kan följa vår verksamhet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *