Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Human Factors – ett tvärvetenskapligt ämne

humanfactors

Human Factors är ett tvärvetenskapligt ämne vilket innebär att det grundar sig i flera olika områden såsom exempelvis psykologi, medicin, ergonomi, interaktionsdesign, organisationsteori och så vidare. Begreppet Human Factors är internationellt och ska inte översättas till något annat, det finns exempelvis ingen adekvat ”försvenskning” av begreppet.

Human Factors handlar om alla yttre och inre faktorer som påverkar människans prestation och beteende såsom exempelvis upplevda krav & förväntningar, sömn/vila, organisation, ledarskap, relationer, ljus, ljud, doft, känsel, synintryck etc.

FMTS har idag två heltidsanställda lärare i Human Factors. Utöver akademiska utbildningar inom Human Factors har vi lång erfarenhet från ”operativt” Human Factors-arbete inom såväl civil som militär luftfart, haveriutredningar samt forskning & utveckling. Vår målsättning är att utveckla ämnet för att anpassas till hela Försvarsmakten oavsett vad man arbetar med eller på vilken nivå arbetet sker. Vi undervisar både i Halmstad och ute på förband.

Detta är vårt första blogginlägg. Vi ser framemot att återkomma regelbundet med information om ämnet och vi hoppas att alla ni som läser inläggen ska känna att ni kan relatera till er egen verksamhet. Kommentera gärna i bloggen och bidra med egna erfarenheter eller ge förslag på ämnen inom Human Factors som berör dig.

Jens & Gabriel       

Personlig blogg

Samspelet Människa – Teknik – Organisation

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *