Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Mot Sverige och vidare!

Helikoptereleverna

Hej igen!

Som tidigare utlovat är det dags för förra årets elever, GHU-151, att göra ett blogginlägg vilket kan vara vårt sista. Sedan vårt förra inlägg har vi genomfört slutskedet av vår mörkerflygningsperiod med gott resultat. Visserligen hade det väl gått att vara lite effektivare med flygningen när vi ser i backspegeln men samtliga elever har ändå lyckats flyga mer än vad som anses vara den undre gränsen för skedet. Att få flyga i mörker med bildförstärkare (NVG/NVD) har varit både fantastiskt roligt och mycket givande samtidigt som svårighetsgraden stegrats ordentligt och flera av eleverna har därför hamnat i situationer som snabbt blivit obekväma. Att flyga innebär att saker snabbt kan gå från kontrollerat till okontrollerat om man inte är uppmärksam och detta gäller speciellt vid mörkerflygning. Trots detta har alla elever klarat utbildningen och har fått med sig många erfarenheter inför framtiden.

Nere till höger syns hur en bil lyser upp delar av en väg genom att lysa på träden.

Vy framåt från baksätet. Som syns blir ljus från exempelvis hus och bilar extremt starkt och kan ibland blända.

Vår examen genomfördes enligt tradition på det helikoptermuseum som finns i Bückeburg. Det var en betydligt mer stillsam och mycket mindre ceremoni än motsvarande som genomförs i Sverige, men det var ändock en trevlig tillställning som på ett bra sätt fick markera slutet för vår tid i Tyskland. Den tyska skolchefen höll ett tal och ett ganska talande citat är fritt översatt följande; ”när ni nu avslutar utbildningen här som piloter skall ni ta med er följande; var och en av er har en påse med erfarenhet och en påse med tur. Påsen med erfarenhet är än så länge ganska tom men påsen med tur är fortfarande nästan full. Vad ni än gör, se till att påsen med erfarenhet hinner bli full innan påsen med tur tar slut!”. Citatet från den tyska skolchefen tåls att tänka på inom många yrken men kanske framförallt inom vårt.

Kursen uppställd efter genomförd examen och tilldelning av tysk flygförarvinge

Några timmar efter examensceremonin hölls en avtackningsmiddag för både våra lärare och chefer. Till middagen var anhöriga bjudna där de fick tillfälle att träffa de lärare som utbildat oss under vår tid här nere. Även lite presenter och priser för bland annat bäste elev delades ut under kvällen. En mycket trevlig dag avslutades sent, eller kanske snarare tidigt, och merparten av oss i kursen åkte sedan för sista gången hem från Tyskland under följande dag. Tiden här nere har varit mycket givande och för bara två år sedan tog vi våra första stapplande steg mot att bli helikopterpiloter. Tiden har bokstavligt talat flugit iväg och även om det är med blandade känslor vi lämnat Tyskland bakom oss så håller nog alla med om att det varit en fantastisk resa. Nu närmast väntar lite välförtjänt semester innan nästa steg tar vid för oss hemma på Flygskolan i Linköping. Kanske återkommer vi om det finns något spännande att berätta om utbildningen där!

Ps. En av eleverna i kursen har enligt rutin klippt ihop en liten film som kanske kan intressera någon! Ta en titt på den här!

Hoppas det har varit intressant att följa vår resa och fortsätt följa våra yngre kollegor i GHU161 på deras fortsatta äventyr!
/GHU-151

Personlig blogg

Vi som skriver för Helikoptereleverna är precis det som bloggens namn antyder, helikopterelever som befinner oss i olika stadier på vår väg mot yrket som helikopterpilot inom Försvarsmakten!

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *