Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Snart Luft Under Rotorbladen!

Helikoptereleverna

Det är nu ett tag sedan vi senast uppdaterade bloggen. Det har varit en hel del att stå i för oss lyckliga tolv helikopterelever.

Vi har börjat att avsluta våra ämnen, så därför ska det såklart skrivas prov. Vi har hittills skrivit prov i Meteorologi, Aircraft Engineering samt ett muntligt och ett skriftligt prov i Aviation English. Vi uppskattar de utmaningar som vi ställs inför, och den förhärskande stämningen i gruppen är att vi gör allt som ett lag.

Det blir ganska många timmar av studier även utanför de schemalagda 40 timmarna i veckan. Då sätter vi oss i spontana små grupper och diskuterar ämnena, förhör varandra, och ställer frågor om det vi inte själva ännu förstått. Folk kommer och går när de fått svar på det de vill höra. Vi har inga problem att fylla våra dagar och kvällar. När vi inte studerar så tar vi oftast tillfället i akt att gå och träna.

Antingen så tränar vi enskilt eller så går några stycken ihop och tränar tillsammans för att det ska bli roligare att svettas. Ungefär två gånger i veckan så deltar vi allihopa i att spela den vördade flygvapensporten innebandy. Det är ett fantastiskt sätt att ha roligt ihop, förbättra konditionen och släppa all stress från studierna.

Det blir lätt väldigt mycket. Vi är alla oerhört ambitiösa och tacksamma för den ypperliga möjlighet som flygvapnet givit oss. Det resulterar såklart i att vi vill göra vårt allra bästa. Den självanbringade stress som detta medför är något som vi måste hantera på olika sätt. Innebandyn är ett mycket bra sätt, det bygger laganda och ventilerar frustrationer som man inte alltid kan sätta ord på. Utöver detta, eller kanske till följd av detta, så är det ett väldigt öppet och stöttande klimat i gruppen. Vi finns här för varandra.

”Ni har nödlandat med er helikopter och vädret tillåter inte en undsättning.”

Under denna period så har vi även fått ett annat tillfälle att bygga lagandan. Nämnligen Flygöverlevnadsutbildning i Linköping.

Vi åkte i samlad tropp hem till Sverige för att genomföra en vecka av utbildande prövning i skogarna utanför Linköping. Denna utbildning syftar till att förbereda all flygande personal i Försvarsmakten för situationer där de, av en eller annan anledning, har blivit avskurna från egna förband och finner sig med begränsad utrustning i vildmarken.

Då gäller det att veta vad man sysslar med. Det viktigaste av allt är att underlätta för de våra att hitta och undsätta oss. Därför lärde vi oss mycket om olika medel för signalering, både i dagsljus och i mörker. Det innebär allt från en signalspegel som blinkar med solkatter mot flygfarkoster; till pyroteknisk utrustning som varje pilot har i sin flygväst; till att gör upp eld med tändstål.

Elden är viktig i en överlevnadssituation. Den syns, den skänker värme och trygghet, den renar vårt dricksvatten och den tillagar vår mat.

Vi fick lära oss om hur man kan navigera med och utan kompass genom att läsa på naturen åt vilket håll väderstrecken är.
Sen fick vi lära oss om hur man hittar föda, vätska och grundläggande sjukvård.

Sammanlagt var vi ute fyra dagar och tre nätter. Varje natt fick vi ordna en ny typ av förläggning. Beroende på situation så kan helikopterpersonal ha med sig olika mängder och typer av utrustning i en nödsituation. Utbildningen gav oss stora möjligheter att få pröva på alla saker som vi skulle kunna ha med oss. Därför sov vi första natten helt utan medförd utrustning.

Då fick vi göra det bästa av situationen. En typisk svensk granskog är full av möjligheter för att sova på ett säkert sätt under bar himmel. Vi byggde så kallade förstärkta granar. Det man gör då är att man samlar granris och bygger en koja runt stammen på den tätaste granen man kan hitta.

Det blir på inget sätt bästa natten i ditt liv, men tillsammans med en kamrat så håller man sig torr och tillräckligt ”varm”.

Förstärkt gran.

Förstärkt gran.

Hammock från överlevnadspackningen.

Hammock från överlevnadspackningen.

Tält för fyra personer från överlevnadspackningen.

Tält för fyra personer från överlevnadspackningen.

I skrivande stund är det ungefär sex veckor kvar tills vi har genomfört hela Basic Academics. Tiden går med rasande fart. Innan vi vet ordet av så kommer vi sitta i en tysk helikopter och få göra det vi allihopa har drömt så länge om. Vi kommer få, bit för bit, lära oss att bli helikopterpiloter.

Det är en fascinerande och stundtals obegriplig tanke. Det slår oss ofta hur lyckligt lottade vi är som ser ljuset i tunneln och får möjligheten att jaga efter våra drömmar på det här viset. Vi vill därför avsluta det här inlägget med ett stort mått av tacksamhet.

Avslutningsvis då, ett omåttligt stort tack till alla våra nära och kära som stöttar oss i allt vi gör.
Ni som måste leva med att vi är borta från era liv en så lång period.
Ni som orkar lyssna på oss.
Ni som välkomnar oss hem på helgerna.
Ni som entusiastiskt förstår hur mycket det här betyder för oss!
Tack, och återigen tack!

Personlig blogg

Vi som skriver för Helikoptereleverna är precis det som bloggens namn antyder, helikopterelever som befinner oss i olika stadier på vår väg mot yrket som helikopterpilot inom Försvarsmakten!

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *