Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vi ser tunneln i ljusets slut

Helikoptereleverna

I skrivande stund har GHU 121 precis kommit tillbaka till Bückeburg efter nästan 2 veckor i de tyska alperna och förbereder oss för att imorgon åka hem på jullov.

Sedan förra gången vi skrev här på bloggen har mycket hänt. Vi är nu färdiga och godkända på alla teoretiska tentor under det här skedet i utbildningen. Värt att nämna är att alla svenska elever fått höga betyg på alla tentor och inte en enda omtenta har behövts göras. Vi har fått mycket beröm av våra lärare om det och vi känner oss väldigt stolta över att ha lyckats så bra. Detta har även varit fallet i de tidigare kurser som varit här i Tyskland och lärarna säger nu att de ”förväntar sig” höga betyg av svenska elever. Ett bra betyg till vårt urvals-system alltså som lyckas välja ut dessa individer.

Så ja, slut på skryt om oss själva nu och vidare med redogörelse för vad som hänt sen sist.

Vi har även genomfört vår sista checkflight för VFR (Visual Flight Rules)-skedet som bestod av kontroll av våra kunskaper och färdigheter i Navigation och Terrängflygning. Själva checkflighten gick till så att en elev och en ”checker” (en instruktör med kompetens att utföra checkflights) flög en rutt som givits dagen innan, som eleven då fått planera och preparera på kartor. Flygningen började med en navigationsdel där checkern flög helikoptern och eleven navigerade genom att tala om var och hur checkern skulle flyga. Vi korsade en annan flygplats kontrollzon vilket innebar att man skulle kontakta dem via radio och utföra all radiokommunikation på rätt sätt. Efter ungefär 1,5 timmars flygning och navigering övergick checkflighten i terrängflygningsdelen. Det innebar olika procedurer som t.ex. landningar i skogsgläntor, landning på en åsrygg, särskilja procedurer för att landa på sluttande underlag etc. Efter c:a 2,5 timmar landade vi tillbaka i Bückeburg, mentalt utmattade med glada för att vi klarat checkflighten.

De senaste två veckorna har vi, som sagt, spenderat i de tyska alperna. Närmare bestämt i den lilla staden Kaufbeuren som ligger sydväst om München. Där har vi, när vädret tillåtit, övat på de speciella förfaranden som behöver utföras då man flyger runt berg på hög höjd. Ett exempel är att luften är tunnare på hög höjd, så helikopterns prestanda är inte alls lika bra som på lägre höjd, vilket man måste vara medveten om så man inte pressar maskinen för hårt. En annan detalj är att landa på bergstoppar som inte alla är gjorda för att landa på. D.v.s. de kan vara väldigt små, sluttande, steniga och/eller snötäckta. Just snötäcket gjorde att vi fick prova på ett fenomen som kallas ”White-out” vilket innebär att luften som rotorbladen trycker ner cirkulerar runt och tar med sig snö som ligger på backen vilket då skapar en vit vägg runt hela helikoptern och har man inte en tydlig referenspunkt på backen kan man väldigt lätt bli desorienterad och tappa kontrollen av helikoptern med ett haveri som följd i värsta fall. Detta är något som var oerhört värdefullt att få öva på då vi i vårt snöiga Sverige kommer råka ut för detta fenomen många gånger i vårt framtida yrkesliv.  Samma fenomen kan även ske i insatsområden med ökenklimat, samma princip gäller med då det är sand som virvlar upp kallas det istället för ”Brown-out”.

Om ni undrar mer om dessa fenomen finns det många bra filmer på Youtube som visar detta, sök bara på ”Brown out Helicopter” eller ”White out helicopter” så hittar ni nog något.

Men nu tar vi i GHU 121 jullov. Vi önskar alla våra läsare en God jul och ett Gott nytt år, så hörs vi 2013!

Vi avslutar med en vy över Tysklands högsta berg, Zugspitze på 2962 meter över havet.

Personlig blogg

Vi som skriver för Helikoptereleverna är precis det som bloggens namn antyder, helikopterelever som befinner oss i olika stadier på vår väg mot yrket som helikopterpilot inom Försvarsmakten!

3 kommentarer

 • Helikoptereleverna 25 februari 2013 18:14

  Hej,
  Får börja med att be om ursäkt, efter årsskiftet har det varit fullt upp med autorotationer, hemflytt från Tyskland, vingceremoni i Linköping och återkomst till MHS Karlberg.

  Ett inlägg om de senaste två månaderna kommer inom kort!

 • Jocke 18 februari 2013 11:59

  Hej

  vart har ni tagit vägen? Länge sedan något nytt....

 • Björn 20 december 2012 15:19

  Ni får beröm också från mig, mycket bra jobbat av samtliga av er. Likaledes önskar jag er en avkopplande julhelg och ett gott nytt år så ses vi här hemma i Sverige i början av nästa år.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *