Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kapten Kastrull

gronsak

Kapten Kastrull – en våldtagen soldats sanna berättelse

Det har varit intensiva dagar. Nu är det dags att trycka min bok och de sista besluten har varit tuffa. Det mest bekymmersamma var titelns underrubrik. Bokförlaget, ljudboksförlaget och jag har vänt och vridit på olika förslag. Jag är glad att jag tog beslutet att vara rak. Fast det känns svårt.

Boken är en utlämnande skildring från min verklighet och om kraften i att våga berätta. Fortfarande bär jag min uniform med den svenska flaggan på armen med stolthet. Men det finns så mycket mer att skildra. Händelser som min blogg aldrig kunnat beröra.

1 april är den ute i bokhandeln, 11 mars är bokrelease dag

”I tankarna var det som att kasta sig ut från ett öppet fönster, friheten var underbar, om än skenbar, för asfalten väntade oundvikligt nedanför.”

”Minnena som jag ville dela med mig av kom från en sommar, en sommar som många andra med kvittrande fåglar, stekande hetta under solen och en lätt vind som smekte mot den bara huden. Men det var ingen glädje i den stunden som jag försökte formulera och den bara huden ville skyla sig. Jag hade ingenstans att ta vägen, för jag var inte ensam.”

”Jag försökte förstå. De kunde ”göra vad de ville med mig”, för de visste att de skulle komma undan med det. Det fanns händelser som jag måste få ord på, tankar jag behövde få ur mig.”

”Ibland vet jag inte om jag ens vill känna mig själv, men samtidigt, om jag inte varit med om allt det här, då hade jag inte varit jag, men vem skulle jag ha blivit då?”

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

2 kommentarer

 • Erik 18 februari 2021 12:29

  Finns det nåt mer att läsa från boken?

  • gronsak Erik 18 februari 2021 12:31

   Hej Erik!
   Tack för att du skriver
   Du kan gå in på hemsidan www.saratrygg.se om du vill veta mer och även FB www.facebook.com/forfattare.saratrygg/

   // Sara Trygg
   Författare, föreläsare, poet, soldat och människovärdeskämpe