Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lucifereffekten

gronsak

Har vi inte kommit längre?
Jag läste artikelserien Pliktens Pris och mina tankar gick direkt till Lucifereffekten. Lyssna gärna på vetenskapsradion Hur man gör onda människor av goda, för att förstå vad jag tänker på. Jag upplever att befälen i det här fallen har skapat ett vi och ett dom (rekryterna). Det är obehagligt att läsa hur rekryterna behandlats och jag får känslan av att utbildningen i vissa fall kan ha ”spårat ur” på samma sätt som psykologiexperimentet vid Stanford university.

– Vi bygger inte starka soldater genom att kränka dem som rekryter
– Vi bygger inte hållbara grupper genom pennalism och mobbing
– Vi gör inte individer redo för svåra uppgifter genom att vara taskiga mot dem

Jag har sett Lucifereffekten träda fram hos en befälskollega, när jag arbetat med utbildning. Chefen avbröt övningen och tog ut befälet från situationen för att förklara vad hen gjort och vad det kunde leda till i förlängningen, enskilt i lugn och ro.
Vi kan bygga starka grupper genom pedagogisk utbildning. Individer växer genom att vägledas i att upptäcka sina förmågor, inte genom att knäckas och behandlas illa.

När jag läser artikelserien känner jag vanmakt och besvikelse för hur utbildningar bedrivits och fortfarande bedrivs när rekryter utbildas.

Tidigare har jag skrivit flera inlägg på samma tema. Det är med stor sorg som jag ser att utvecklingen inte går framåt i den takt jag hoppats på.

Respekt

Mod och kränkning

Vad är syftet?

Hjälp varandra

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.