Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att värna om livet

gronsak

Det lilla fågelboet med de piipande små liven kastades i marken av befälet och både han och andra soldater skrattade. Det är länge sedan nu och jag är ledsen att min grad var så låg och jag så liten att jag inte sa ifrån.

Det är skillnad på att slå ihjäl en mygga som biter dig i armen och att fånga insekter och dra loss ben för ben. Det är skillnad på att skjuta en älg för mat och att plåga livet ur ett djur.

Fågelboet hade olyckligt lagts på ett fordon, som nu skulle användas. Mina tankar frågar sig idag om fågelbon ens får hanteras så här enligt vår svenska naturskyddslagstiftning.

En gång under en resa utomlands språkades jag vid med en person som arbetade som polis. Där han arbetade undersökte de genast efter spår av barn- och hustrumisshandel om familjen hade husdjur som misstänktes att de utsatt för djurplågeri. Hade personen inte respekt och gick över gränsen i det ena, var det inte ovanligt att det var lika det andra.

Igår trillade en liten fågelunge in på min balkong. Jag har satt upp nät, för jag har katter, ändå kom den in. Tyvärr hittade katterna den först. Den levde när jag tog den, men den var svårt skadad. Jag avlivade den lilla stackaren när jag insåg hur illa det var med den. Ingen ska behöva lida i onödan. Men det kändes, aldrig skulle den få lära sig att flyga, sorgligt på många sätt, även om jag vet att det ofta sker.

Så gick mina tankar till fågelboet...
Om vi inte på ett respektfullt sätt kan värna om det lilla livet, hur ska vi då kunna lösa de stora uppgifterna?

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.