Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Överfallen – och du tänkte på mig

gronsak

GAS! GAS! GAS!
Min instruktörsröst ekade i ditt huvud då du kastade sig ner på golvet, när restaurangen du arbetade på fylldes med ett moln av vit rök.

Kunskaper du får i det gröna, kan plötsligt komma till pass i det civila. Din snabba reaktion gjorde att du slapp en kemisk lunginflammation enligt läkarna på sjukhuset. Det var en pulversläckare som använts, om det var ett rånförsök, eller ett dumt illdåd, det vet ingen.

Jag har sett det även på MSB många gånger, där jag varit med när civil personal från olika myndigheter tränas för utlandsuppdrag. De som har gjort en militär grundutbildning klarar sig ofta mycket bra, när de gäller att agera i stressfulla situationer.

Vad glad jag är att jag fått bidra till din utbildning. Tråkigt att dina kunskaper behövde användas i en sådan situation.
Lite stolt är jag, att jag på något sätt fick vara med på ett hörn. Att min instruktörsröst nådde hela vägen genom tiden och genom Sverige och kunde höras, om än i tanken, när situationen krävde det.

När jag tänker efter, så har jag upplevt det själv någon gång. När jag som gruppchef ska ta ett tufft beslut, då kommer något befäl från min egen grundutbildning i de norrländska skogarna upp i tanken, och på något vis manar på ett korrekt beslut.

En bra grundutbildning är viktigt.
Den bär du med dig hela livet.
Vårda den tiden du utbildar dina rekryter, du vet aldrig när de kunskaper du lärt dem kommer att betyda som allra mest.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.