Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lyckas på Mönstringen

gronsak

Genom åren har jag mött ungdomar och vuxna som vill söka till Försvarsmakten. Flera av dem har undrat om de kan förbättra sina resultat på antagningsprövningen.
Ja, det kan du!
Det finns flera saker du kan träna på och inte bara kondition eller styrka.

Teoretiskt prov
Det är inte något intelligenstest och du kan faktiskt träna för att få ett högre resultat på den här delen. Enkla saker att träna på för att få igång hjärnan i rätt tänk ett par veckor innan prövningen är att regelbundet genomföra liknande tester. Sök upp nättest med Högskoleprovets ordförståelsedel och slå upp ord som du inte förstår, så kan du lära dig fler. Sök på ”IQ test” på nätet och speciellt tester som testar dig i spatialt tänkande. Det friskar upp hjärnan att tänka på ”rätt sätt”. Även att kunna se mönster i sifferkombinationer är bra att träna på.
Framförallt, ta det lugnt. Du har en tidsgräns, men du hinner. Gå på toaletten innan, ta med dig ett glas vatten, kanske ett äpple. Så blir resultatet mycket bättre.

Synskärpa/ EKG/ Blodtryck / Hörsel/ Läkarundersökning
Det här är olika tester som pågår under dagen.

Synskärpa
På synundersökningar i Försvarsmakten får jag till och med godkänd synskärpa (utan glasögon) fast jag till vardags alltid använder glasögon själv och aldrig skulle komma på tanken på att köra bil utan glasögon. Har du stora begränsningar i synen så kanske vissa dörrar till tjänster stängs, men det finns många andra att välja på.

Övriga hälsotester
Har du en frisk kropp? Eller har du gamla skador och sjukdomar som spökar?
Har du kunnat träna obehindrat och utan skador och komplikationer de senaste åren?
Det är viktigt.
Om du tränar 3-6ggr/v på varierat sätt ska det inte vara något problem.
Mörka inget som påverkar din prestation idag, det kommer slå hårt senare.

Registrering längd/vikt/muskelstyrka
Jag har nog gjort flest ”isokai drag” i Försvarsmaktens historia. Jag har haft möjligheten att prova maskinen för muskelstyrka vid flera tillfällen. Jag får aldrig till tekniken. Jag känner inte skillnaden mellan att jag drar en 1:a och en 5:a. Träna ett år innan drag med skivstång från marken till hakan. Benböj för att bli extra stark i benen och upphopp för att bli explosiv. Marklyft, hakdrag med kettlebell, skivstångspass. Är du kort, får du sämre resultat, lika så om du är lätt och om du är kvinna.
Jag är både kort, lätt och kvinna... så tråkigt.
Men Crossfit-tränade individer verkar få bra resultat på denna del. De som tränar styrkelyft verkar få sämre. Jag vet inte varför.
För att bli bra på att genomföra din soldattjänst rekommenderar jag FMTK appen och inte gym och tunga lyft. Du vill bli smidig, stark och snabb och inte tung med stora energiförbrukande jätteklumpar till muskler.

Testcykel
För att bli bra på att cykla, behöver du cykla. Börjar på spinning ca 3 månader innan testet, ett par gånger i veckan för att få till tekniken. För att bli bra soldat, är löpträning bättre efter antagningsprövningen. Vi har inga cyklande soldater i Försvarsmakten och det är läge att lägga om träningen mot löpning efter testerna.

Psykolog
Har du varit med om något som gör dig mindre lämplig att hantera en tjänst med vapen?
Har du svårt för sociala relationer och arbeta i grupp? Då är Försvarsmakten kanske inte rätt plats för dig.

När alla tester är klara
Vad vill du bli?
Alla män vill bli jägare och alla kvinnor vet inte vad de vill bli.
Så är det tyvärr oftast.
Det finns så mycket att välja på, så var förberedd. Det är ett år av ditt liv, ta reda på INNAN vad DU vill göra och har du rätt värden så stå på dig!
Befattningsguiden ger många möjligheter att se inriktningar som finns som du kanske inte ens har tänkt på.
MEN var realistisk, du är inte den mest vältränade och stresståliga supermänniskan, fyll i värden som faktiskt representerar den du är, så får du alternativ som faktiskt bättre passar dig genom befattningsguidens nättest.

Känner du att du kunde gjort bättre ifrån dig?
Du kan komma tillbaka 3månader senare och göra om fystesterna och ett år senare och göra om de andra testerna. Stå på dig. Har du ett mål och en tjänst du vill ha , kämpa för den. Ta reda på mer innan och träna för det målet. Ta reda när just den tjänsten är sökbar som du vill ha, så den är öppen för din ansökan. Är du på rekryteringsmyndigheten vid ”fel tillfälle” och tjänsten inte är sökbar, be att få komma tillbaka senare.


LYCKA TILL!

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.