Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rambo-Gunilla och alla mina oanade hjältar

gronsak

Jag har haft förmånen att ofta få jobba med det ”udda äpplet” i korgen.
Med den typiska ”icke-soldaten”

Många tror fortfarande, så även min mor, att endast musklade män hör hemma i Försvarsmakten.

Jag försöker förklara att den tiden är förbi. En försvarsmakt idag behöver lösa en stor variation av komplexa uppgifter, där fysiska muskler och att kunna springa snabbast med vapen inte längre behöver vara avgörande.

Rambo-Gunilla, som jag kallar henne är en av mina ”Kombatant-hjältar”. En liten , nätt kvinna i övre medelåldern som på grund av sin anställning på Högkvarteret också måste lära sig stå och gå i uniform och kunna hantera vapen. Dessa kvinnor och män som med hundra procent inlevelse ger allt de har. Även om knäna trasslar, om konditionen varit bättre för 30år sedan och varje muskel i kroppen värker. När jag som gruppchef och instruktör, leder en grupp som inte har någon tidigare grön erfarenhet och som kan så lite, men som gör sitt bästa, ger det mig energi. När jag ser Rambo-Gunilla som har ont lite var stans och har svårt att röra sig i terrängen och gå ner i skydd i skogen, men som kämpar på och gör sitt yttersta. Vi hjälps åt, tillsammans når vi målet. Ibland får någon i gruppen ta i mer, för att hjälpa sin kamrat att ta sig hela vägen. Tillsammans är vi starka.

Alla de meteorologer, analytiker, statsvetare och dataspecialister som med varierad ”grönkunskap” börjar olika utbildningar i Försvarsmakten, är otroligt viktiga. Oavsett vilken väg de valt att gå för att förvärva sina soldaterfarenheter, måste vi se till att de kan känna att Försvarsmakten är en plats även för dem. Vi får inte glömma, att trots att de inte alltid passar in i den föråldrade normen av den ”idealiska soldaten”, har de faktiskt ovärdeliga kunskaper, som vi behöver för att vi ska kunna lösa morgondagens uppgifter.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.