Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vi behöver fler Margareta

gronsak

”Det behövs fler kvinnliga instruktörer”, sa jag...
”Det behövs fler bra instruktörer”, rättade befälet mig.

Värnplikten är tillbaka.
Borde det inte åtminstone finnas en kvinna i varje befälslag? Har vi inte fler kvinnor i Försvarsmakten?

För nej, manliga instruktörer och befäl är inte bättre, de är bara fler!

Vem ska svara på frågor om illasittande sportBHar, behov av förlängda kisspauser och mens i fält? Ibland finns det möjlighet till gemensamma träffar för kvinnor från flera värnpliktsplutoner samtidigt... Men så är det inte alltid tyvärr. Måste varje kvinna i uniform tvingas uppfinna hjulet på nytt.

Jag blir så peppad av drottning Margareta som på 1300-talet klarade av att manövrera hela sitt vuxna liv i en värld av män. Hon styrde ensam både över Norge, Sverige och Danmark. Den plats hon tog, vilket mod hon måste haft. Om jag som kvinna skulle vilja möta en kvinnlig förebild, skulle jag välja henne. Hur klarade hon att ta beslut, stå på sig, inte bli överkörd och bli omtyckt samtidigt.

Värnplikts klimatet upplever jag som sämre än GMU. Värnplikten är en plikt, vi behöver inte arbeta för att behålla våra rekryter, de är fast i utbildningen vare sig de vill det eller inte. Är jag ett GMU befäl och är opedagogisk och dålig på att lägga upp en bra utbildning, slutar mina rekryter. Är jag ett värnpliktsbefäl och inte gör bra ifrån mig är rekryterna likväl kvar. Dessutom skapar rekryter som inte vill delta, men ändå är inkallade, en svårare arbetsmiljö för alla. Är kränkningar och mobbning vanligare nu? Jag har inga siffror.

Jag hoppas att tjejer får ta plats i Försvarsmakten och att de tar den. Min största önskan är att alla, kvinnor som män får uppleva en grundutbildning utan kränkande behandling från vare sig kamrater eller befäl.

Jag hoppas att alla tillåts hitta och vara sig själva, även om vi är likformiga på utsidan i uniformen. Det är genom våra olikheter, som vi är starka.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.